1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Scandinavian Airlines

Lentoyhtiö SAS kertoi mainoksessaan, etteivät lihapullat ole Ruotsista – joutui nettitrollien ja uhkausten kohteeksi

Mainosvideon tehneeseen mainostoimistoon hälytettiin torstaina poliisit pommiuhkauksen vuoksi.

Scandinavian Airlines
SAS:n lentokone.
Lentoyhtiö SAS joutui vihamyrskyn keskelle mainosvideonsa vuoksi.AOP

Skandinavinen lentoyhtiö SAS on joutunut nettivihakampanjan ja erilaisten uhkausten kohteeksi kerrottuaan mainosvideollaan (siirryt toiseen palveluun) skandinavisina keksintöinä ja perinteinä pidettyjen asioiden todellisen historian.

Torstaina aamupäivällä videon tehneeseen mainostoimistoon Kööpenhaminan keskustassa hälytettiin poliisit vakavana pidetyn uhkauksen vuoksi. Ekstra Bladet kertoo (siirryt toiseen palveluun) toimistoon tulleesta pommiuhkauksesta. Tanskan yleisradioyhtiön DR:n mukaan (siirryt toiseen palveluun) poliisi tyhjensi rakennuksen ja tutki sen pommikoirien avulla. Uhkauksen vuoksi eristettiin kadunpätkä.

Myöhemmin Kööpenhaminan poliisi tiedotti Twitterissä, että tutkinta oli tulokseton, eristys on purettu ja ihmiset ovat päässeet palaamaan rakennukseen.

Historiallisten tosiseikkojen kertominen on ollut joillekin niin järisyttävä asia, että jo keskiviikkona SAS-lentoyhtiö sai niskaansa vihavyöryn sosiaalisessa mediassa. Lievimmillään viha näkyi uhkauksina yhtiön lentojen boikotoimisesta ja vakavimmillaan konkreettisina uhkauksina.

Esimerkiksi ruotsalaisten tiedotusvälineiden julkaisemien kartoitusten mukaan vihavyöry vaikuttaa olevan ainakin jossakin määrin äärioikeistolaisten valemedioiden ja venäläisten propagandamedioiden masinoima. Asiasta ovat uutisoineet muun muassa Dagens Nyheter (siirryt toiseen palveluun) ja Aftonbladet (siirryt toiseen palveluun).

Lehtien mukaan SAS:n mainos nostettiin ensin esille tiistaina muutaman Twitter-tilin päivityksissä. Tämän jälkeen aihe lähti leviämään nopeasti ja keskiviikkoaamuna aihe päätyi muun muassa venäläisen Sputnikin aiheeksi.

Vihamielisten kommenttien jälkeen SAS päätyi vetämään videon joksikin aikaa pois levityksestä, mutta palautti sen myöhemmin keskiviikkona.

Viinerin ja juhannussalon historia oli joillekin liikaa

Vihaisiin reaktioihin johtaneisiin "paljastuksiin" kuuluu muun muassa se, etteivät "ruotsalaiset" lihapullat ole ruotsalainen keksintö, vaan alkujaan Turkista. Juhannussalko ja tanskalaisten innokkaasti käyttämä kuljetuslaatikolla varustettu polkupyörä ovat Saksasta.

Demokratia on Kreikasta, lakritsi Kiinasta ja vanhempainvapaa Sveitsistä, mainos muistuttaa. "Tanskalaisista" herkuista smørrebrød on alunperin Hollannista ja viineri Itävallasta. "Norjalainen" paperiliitinkin on oikeasti yhdysvaltalaisen keksimä.

SAS julkaisi keskiviikkona kohun herättäneestä mainosvideosta uuden, lyhennetyn version (siirryt toiseen palveluun). Yhtiön mukaan uusi mainosvideo tuo paremmin esille yhtiön alunperin tarkoittaman viestin siitä, että matkailu avartaa ja ulkomailta kotiinpalaava tuo mukanaan uusia ajatuksia, joita hän soveltaa kotimaassa.

Uudessa versiossa videon alussa kuuluu vain kysymys: Mikä on aidosti skandinavista? Sen jälkeen kerrotaan erilaisten asioiden oikea alkuperä. Alkuperäisessä videossa kysymyksen jälkeen todettiin, ettei yhtään mikään ole aidosti skandinavista.

Lue seuraavaksi