Sodankylän uuden hyvinvointikeskuksen katosta vuosi vettä – "Eniten tästä tuli imagolle haittaa"

Vuodon syyksi paljastui huippuimurin asennusvirhe.

Sodankylä
Sodankylä hyvinvointikeskus Sopukka.
Sopukka avattiin tammikuussa Sodankylässä.Tapani Leisti / Yle

SodankyläSodankylän vastavalmistuneen hyvinvointikeskus Sopukan katosta paljastui vesivuoto. Vuoto huomattiin maanantaina. Pääurakoitsija, rakennusyhtiö YIT:n mukaan vuoto saatiin loppumaan samana päivänä.

– Syyksi paljastui väärin asennettu huippuimuri. Se oli asennettu liian alas, YIT:n kiinteistöpäällikkö Ville Sormunen sanoo.

Sormusen mukaan vettä ei päässyt valumaan suurta määrää. Yhtiö vaihdatti kastuneet alakattolevyt. Lisäksi rakennuksen kaikki muut huippuimurit tarkastettiin ja niiden läpivienteihin tehtiin massatiivistyksiä.

– Hyvä puoli tässä on se, että vuoto havaittiin nopeasti eikä se jäänyt piiloon.

Kiinteistöpäällikön mukaan vahingot jäivät pieniksi eikä niiden korjaus tullut kalliiksi.

– Eniten tästä tuli imagolle haittaa. On harmillista, että pienellä huolellisella työskentelyllä tämä olisi vältetty, Sormunen kertoo.

Hyvinvointikeskus avattiin tammikuun 3. päivä. Se rakennettiin niin sanotulla elinkaarimallilla eli rakennusyhtiö YIT vastaa talon korjauksista ja huollosta seuraavat 20 vuotta. Esimerkiksi maanantaina paljastunut vesivuoto ei siis maksa ylimääräistä sodankyläläisille veronmaksajille. Kunta maksaa YIT:lle rakentamisesta ja talon kunnossapidosta yhteensä 35 miljoonaa euroa.

Kattovuodosta kertoi ensimmäisenä Sompio-lehti.