Turku selvittää vaihtoehtoja keskustaliikenteen tulevaisuudesta

Lähtökohtana on ettei keskusta ole tulevaisuudessa läpikulkuväylä. Oleskelun tulee olla viihtyisää ja kaupunkikulttuurille pitää taata edellytykset.

Turku
Byggkonstruktioner, ställningar, lastbilsflak och en byggkran står i gropen till det som byggs till en torgparkering under Salutorget i Åbo.
Ydinkeskustaa hallitsee tällä hetkellä kauppatorin työmaa.Linus Hoffman/Yle

Turun kaupunki on aloittanut selvitystyön keskustan liikenteen tulevaisuuden hahmottelemiseksi. Työssä laaditaan kolme vaihetoehtoa siitä, miten keskustan liikenne tulevaisuudessa järjestetään.

Pohjana selvitykselle ovat Turun asettamat tavoitteet keskustan kehittämisestä: keskustan on oltava saavutettava ja helposti kuljettava, kaupallisesti houkutteleva sekä viihtyisä ja elävä ympäri vuoden.

Lisäksi huomioon on otettava kaupungin tavoite hiilineutraalisuudesta vuoteen 2029 mennessä. Tavoitteen mukaan 66 prosenttia liikkumisesta tehdään vuoteen 2030 mennessä kestävillä liikennemuodoilla.

– Keskustan on jatkossakin oltava saavutettavissa kaikilla liikennemuodoilla, mutta läpikulkuväylä sen ei tarvitse olla. Viihtyisän oleskelun ja elävän kaupunkikulttuurin edellytyksistä on myös pidettävä huoli, sanoo keskustan kehittämisen hankejohtaja Riitta Birkstedt kaupungin tiedotteessa.

Selvitys on tilattu WSP Oy:ltä. Se on osa keskustaliikenne 2029 -suunnitelmaa, joka kytkeytyy käynnissä olevaan yleiskaava 2029 valmisteluun.

Selvityksen on määrä valmistua helmi-maaliskuun aikana.