Tästä sairaalasta piti tulla Suomen suunnannäyttäjä, jota ministerit kehuivat – kului 10 vuotta ennen kuin lapio vihdoin iskettiin maahan

Nelikerroksinen Ratamo-keskus on tarkoitus ottaa käyttöön alkuvuonna 2022.

Sairaalat ja terveyskeskukset
Ratamo-sairaalan työmaata.
Kouvolan uuteen sairaalakeskukseen tulee päivystys, jonka perustuksia kuvassa rakennetaan.Tiina Karppi / Yle

Yli kymmenen vuoden odotus Kouvolassa on tullut päätökseen: Ratamo-sairaalakeskuksen rakentaminen on alkanut. Noin kahden vuoden kuluttua siellä toimii merkittävä osa Pohjois-Kymenlaakson terveyspalveluista.

Carea-Sairaalat Oy:n projektijohtaja Kai Heiskanen on tyytyväinen Kotiharjun tontilla avautuvaan näkyyn.

– Hyvältä tuntuu. On se hienoa kun pääsee montun reunalle, eikä tarvitse enää olla työpöydän ääressä.

Tie tähän pisteeseen ei ole ollut mutkaton. Sairaalahankkeet ovat useiden vuosien projekteja, mutta Kouvolan pitkittynyt odotus on omaa luokkaansa.

Ratamo-sairaalan työmaata.
Rakennustyöt ovat alkaneet Kotiharjun tontilla Kouvolan keskustan tuntumassa.Tiina Karppi / Yle

"Olimme edelläkävijöitä"

Sairaalakeskusta pohdittiin Kouvolaan jo yli kymmenen vuotta sitten, uuden Kouvolan syntymisen yhteydessä. Kaupungissa todettiin, että perusterveydenhuollon palvelut eivät toteutuneet asukkaille tarpeeksi hyvin.

– Ikääntyvän väestön myötä tarve näille palveluille olisi vain kasvanut, joten palveluita piti lähteä kehittämään etupainotteisesti. Se oli lähtölaukaus koko jutulle, kertoo Kouvolan kaupunginvaltuutettu Jari Larikka.

Lähtökohtana oli että sairaalakeskus tarjoaisi perusterveydenhuollon palveluita, sekä suppeita erikoissairaanhoidon palveluita. Lisäksi erikoissairaanhoidossa käytettäisiin laajasti muiden sairaanhoitopiirien osaamista esimerkiksi Kotkasta, Helsingistä, Lahdesta ja Mikkelistä.

– Me olimme edelläkävijöitä. Täällä kävi ministereitä kertomassa, kuinka hyvä suunnitelma oli – että vahvistetaan perusterveydenhuoltoa ja keskitetään erikoissairaanhoitoa osaamiskeskuksiin, Larikka sanoo.

Mutkia matkaan ilmeni kuitenkin heti.

Kapuloita rattaissa

Sairaalakeskuksen sijainti aiheutti Kouvolassa rajuja erimielisyyksiä.

Kiistaan vaikutti olennaisesti se, että Kouvola oli uusi kunta. Uusi Kouvolan kaupunki syntyi vuonna 2009, kun vanha Kouvola, Anjalankoski, Kuusankoski, Elimäki, Jaala ja Valkeala yhdistyivät muodostaen valtaosan Pohjois-Kymenlaaksosta kattavan kaupungin.

– Isoissa päätöksissä puolue ei vaikuta yhtä paljon kuin se, mistä päin poliitikko on lähtöisin. Se aiheutti niin kovaa ristivetoa päätöksenteossa, että tilannetta oli vaikea hallinoida, kaupunginvaltuutettu Jari Larikka kertoo.

Asiaa puitiin kauan, mikä johti siihen ettei Ratamo-keskuksen suunnittelu edistynyt toivottuun tahtiin. Sijainnista äänestettiin kaupunginvaltuustosta jo vuonna 2011, mutta uudelleen vuonna 2013. Silloin päätös vaati yli viisi tuntia ja lukuisia puheenvuoroja.

Lopputulemana sekä Sairaalanmäki että Puhjo hävisivät äänestyksessä keskustan tuntumassa sijaitsevalle Kotiharjulle.

Vuonna 2016 Kouvola painoi jälleen jarrua hankkeen valmistelussa, sillä valtakunnalliset sote-linjaukset haluttiin huomioida hankkeen etenemisessä. Keskuksen suunnittelu pistettiin jäihin, kunnes kaupunki saisi tietää sote-lakien vaikutuksen Ratamoon.

Ratamo-sairaalakeskus havainnekuvassa.
Tältä Ratamo-keskuksen on tarkoitus näyttää valmistuessaan vuoden 2021 lopulla.AW2 Arkkitehdit Oy

Pettymyksiä loppumetreille saakka

Seuraavana vuonna sairaalahanke siirrettiin kaupungilta Carea-Sairaaloille, ja pyörät lähtivät taas pyörimään.

Vuoden 2018 lopulla Ratamo sai rakennusluvan. Joulukuussa alkoivat maanrakennustyöt puiden kaatamisella. Alkuperäiset suunnitelmat olivat menneet kokonaan uusiksi.

– Niistä ei ollut oikein muuta hyötyä kuin maapohjan suunnittelussa. Kaikki muu on pistetty uusiksi ja täytyy sanoa, että suunnittelijat ovat olleet kovilla, sanoi Carea-Sairaalat Oy:n projektijohtaja Kai Heiskanen silloin.

Ratamon kriitikot ihmettelivät, miksi sairaalaa rakennettiin "suolle" eli epävakaalle pohjalle. Heiskanen piti tonttia kuitenkin rakentamiseen soveliaana.

Itse keskuksen rakentamisen aloittaminen viivästyi, sillä urakka piti kilpailuttaa uudelleen kesällä 2019. Rakennusurakka oli kiinnostanut vain yhtä tarjoajaa, joten riittävää vertailua hintojen kesken ei voitu tehdä.

– Olihan tämä meille loppumetreillä aikamoinen pettymys, Kai Heiskanen totesi silloin.

Toisella tarjouskierroksella tarjouksia tuli kaikkiaan kolme. Niistä Carea-Sairaalat Oy:n hallitus valitsi Lujatalo Oy:n.

Carea-Sairaalat oy:n projektijohtaja Kai Heiskanen.
Projektijohtaja Kai Heiskanen on tyytyväinen, että Ratamo-hankkeessa on päästy etenemään. Tiina Karppi / Yle

Perustustöihin on päästy

Nyt rakentamisvaiheessa oleva nelikerroksinen Ratamo on Lujatalo Oy:lle Kaakkois-Suomessa sen tämänhetkisistä urakoista suurin.

– Tämä on hyvä hanke ja merkittävä työmaa, vastaava työnjohtaja Kari Junno kertoo.

Tällä hetkellä Kotiharjun tontilla tehdään perustustöitä, kuten laudoitusta ja raudoitusta. Sen jälkeen tiedossa on betonointia. Nämä työt jatkuvat seuraavien kahden kuukauden ajan.

– Sen jälkeen lähdetään nostamaan runkoa ylöspäin, Junno sanoo.

Ratamon on määrä valmistua vuoden 2021 loppuun mennessä.

– Kymmenen vuoden projekti on jo pitkä, vaikka hankkeet ovatkin usein monen vuoden mittaisia. Tavallisimmin viivästykset johtuvat juuri suunnitelmien tai olosuhteiden muutoksesta, erityisasiantuntija Jussi Lind sosiaali- ja terveysministeriöstä sanoo.

Kuitenkin esimerkiksi Ouluun rakennetaan parhaillaan uutta yliopistollista sairaalaa, jonka rakentamisen arvellaan kestävän 10 vuotta. Jyväskylään puolestaan valmistuu Keski-Suomen uusi keskussairaala Nova tänä vuonna. Kajaaniin puolestaan rakennettiin uutta sairaalaa kahden vuoden ajan, joka avasi ovensa alkuvuonna.

Ratamo-sairaalan työmaata.
Tällä hetkellä työmaalla tehdään perustustöitä.Tiina Karppi / Yle

Käyttöönotto kahden vuoden kuluttua

Valmistuessaan Ratamo-keskus korvaa Kouvolan nykyisen sairaalan, Pohjois-Kymen sairaalan.

Ratamoon tulee muun muassa päivystys ja yli sata vuodepaikkaa, sekä hammaslääkärin vastaanotto. Hankkeen hintalappu on noin 68 miljoonaa euroa.

– Tänne tulee periaatteessa kaikki mitä sairaalassa tavallisestikin on, paitsi leikkaukset ja synnytykset. Ne ovat Kotkassa, Carea-Sairaaloiden projektijohtaja Kai Heiskanen sanoo.

Valmistuessaan Ratamo ei ole enää edelläkävijä, jota siitä kymmenen vuotta sitten kaavailtiin. Kaupunginvaltuutettu Jari Larikka uskoo kuitenkin, että kouvolalaisille sillä on valtava merkitys.

– Kun vierailee terveyskeskuksissamme tai Pohjois-Kymen sairaalassa, huomaa, että aika on ajanut niistä ohi. Ratamo on tämänhetkisen lainsäädännön puitteissa maksimi, mitä voimme saada, Larikka uskoo.

Larikka harmittelee yhä hankkeen mittavaa venymistä.

– Kriittisin tekijä oli taistelu rakennuspaikasta. Jos olisimme menneet alkuperäisen suunnitelman mukaan, valtiovallan päätökset eivät olisi ehtineet väliin. Kaikki olisi voinut olla valmista viisi vuotta sitten, hän arvioi.

Käyttöön Ratamo-keskus otetaan alkuvuonna 2022.

Aiheesta voi keskustella 15.2. kello 23 saakka.