Kokkolassa heräsi huoli vanhempien lasten uimataidoista: oma ryhmä ei ottanut tulta, mutta uusi perustetaan jos tulijoita löytyy

Uusi ryhmä on kokoontunut tammi-helmikuussa.

uinti
Poika ui järvessä
Tanja Heino / Yle

Kokkolassa on järjestetty ensimmäistä kertaa uimaoppia vanhemmille uimataidottomille lapsille.

Vanhemmat ovat vedonneet Kokkolan Uimaseuraan, että 9–11-vuotiaille uimataidottomille saataisiin oma ryhmä, sillä he eivät välttämättä tunne oloaan luontevaksi 6-vuotiaiden joukossa. Lähes kaikki alkeisuimakoulut on suunnattu esikoululaisille.

Toiveista huolimatta ainoastaan vanhemmille tarkoitettu ryhmää ei saatu kasaan, mutta kymmenestä alkeisuimakoulussa aloittaneesta lapsesta valtaosa on 9–10-vuotiaita.

Kokkolan Uimaseuran uimaopettajan Satu Ikolan mukaan seurassa ollaan valmiita perustamaan uusi ryhmä vanhemmille lapsille, jos tarpeeksi halukkaita ilmoittautuu.

Ikola muistuttaa, että tärkein linkki uimaan oppimisessa ovat vanhemmat.

– Jos vanhemmat pelkäävät vettä, niin vaikuttaahan se. Ratkaisevaa oppimisessa on se, että lapsi saa olla ja liikkua paljon vedessä.

Uimaopettajan mielestä lapset tulevat tänä päivänä uimakouluun aiempaan paremmin valmiuksin. Monesta alakoulusta lapset pääsevät uimaan noin 2–3 kertaa lukukaudessa.

– Eivät kaikki opi siinä ajassa uimaan. Valtava määrä lapsia altaassa, eikä opettaja ehdi jokaista opastaa, miettii Ikola.

Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliiton mukaan uimaan oppiminen ei ole myöhentynyt.

Vesipuistojen lisääntyminen on kuitenkin muuttanut uimista: nykyisin se on lapsilla enemmän vedessä touhuamista radalla uimisen sijaan.