Britannian hallitus menee uusiksi vain kaksi kuukautta vaalien jälkeen – useille ministereille potkut, valtiovarainministeri erosi itse

Valtiovarainministerin pitäisi esitellä uusi budjetti kuukauden kuluttua. 

Britannia
Sajid Javid.
Valtiovarainministeri Sajid Javid jättää tehtävänsä. Kuva on otettu keskiviikkona 12.2.Will Oliver / EPA

Britannian hallituksen kokoonpanossa tapahtuu suuria muutoksia vain kaksi kuukautta parlamenttivaalien ja kaksi viikkoa brexitin jälkeen. Pääministeri Boris Johnson on päättänyt vaihtaa useita ministereitä, muun muassa Pohjois-Irlannin asioista vastaavan ministerin.

Myös ympäristöministeri, asuntoministeri ja talousministeri joutuvat vaihtoon.

Lisäksi valtiovarainministeri Sajid Javid ilmoitti itse torstaina eronneensa tehtävästään. Lähteen mukaan Javid teki eropäätöksen sen jälkeen, kun Johnson oli halunnut vaihtaa kaikki hänen avustajansa.

Uudeksi valtiovarainministeriksi nousee Rishi Sunak. Valtiovarainministerin pitäisi esitellä uusi budjetti kuukauden kuluttua.

Rishi Sunak.
Uudeksi valtiovarainministeriksi nousee Rishi Sunak. Kuva on otettu heinäkuussa 2019.Neil Hall / EPA

Pohjois-Irlannin asioista vastaavan ministerin Julian Smithin erottamista pidetään yllättävänä, sillä hän on kerännyt paljon kiitosta Pohjois-Irlannin parlamentin ja hallituksen palaamisesta toimeen kolmen vuoden tauon jälkeen.

Ministerien vaihtamisen on Britanniassa tulkittu olevan merkki pääministeri Johnsonin halusta tiukentaa otettaan hallituksesta. Oppositiossa oleva työväenpuolue on vetänyt muutoksista omat johtopäätöksensä ja pitää niitä merkkinä kaaoksesta.

– Tämä on historiallinen ennätys. Hallituskaaos vain viikkoja vaalien jälkeen, ilkkuu työväenpuolueen varjohallituksen valtiovarainministeri John McDonnell.

Lähteet: AFP, AP, Reuters