1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. opiskelijaterveydenhuolto

Yhdeksän uutta omaa toimipistettä ja lähipalveluita 52 paikkakunnalle – YTHS:n opiskelijamäärä kaksinkertaistuu nykyisestä

Ammattikorkeakouluopiskelijat siirtyvät opiskelijaterveydenhuollon piiriin ensi vuoden alusta alkaen.

opiskelijaterveydenhuolto
Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö YTHS kyltti Tampereella
YTHS tarjoaa ensi vuoden alusta terveydenhuollon palvelut myös ammattikorkeakouluopiskelijoille. Matias Väänänen / Yle

Ylioppilaiden terveydenhuoltosäätiö YTHS ja Kela ovat allekirjoittaneet sopimuksen korkeakouluopiskelijoiden terveydenhuollon järjestämisestä.

Sopimus on askel eteenpäin ensi vuoden alusta voimaan tulevassa lakimuutoksessa, jonka myötä myös ammattikorkeakouluopiskelijat siirtyvät YTHS:n terveydenhuollon piiriin. Tähän asti YTHS:n palveluita ovat voineet käyttää vain yliopisto-opiskelijat.

Eduskunta hyväksyi lakimuutoksen viime maaliskuussa.

YTHS:lle lisää toimipisteitä

Kun opiskelijaterveydenhuollon asiakasmäärä yli kaksinkertaistuu, myös toimipisteitä tarvitaan lisää. Terveydenhoito voidaan järjestää joko YTHS:n omana palveluna tai yhteistyökumppaneiden tuottamana.

YTHS tuottaa palvelun itse, jos paikkakunnalla on vähintään 2 000 opiskelijaa. Suunterveyden osalta YTHS tuottaa palvelun, jos paikkakunnalla on vähintään 4 000 opiskelijaa.

Lisäksi palveluiden on oltava niin lähellä opiskelijoita, että matkustusaika julkisilla on enintään 45 minuuttia, liikenneyhteydet kulkevat vähintään tunnin välein ja yhdensuuntaisen matkan hinta on enintään 7 euroa.

Näillä kriteereillä YTHS:n palveluita tarjotaan jatkossa 52 paikkakunnalla nykyisten 18 sijaan. Omia palvelupisteitä näistä on 21, kun nyt niitä on 12.

Samat palvelut kaikille opiskelijoille

YTHS:n omissa palvelupisteissä voivat asioida kaikki opiskelijat opiskelupaikkakunnasta riippumatta. Yhteistyökumppaneiden toimipisteissä asioivat vain kyseisellä paikkakunnalla opiskelevat.

Suurin osa, 95 prosenttia opiskelijoista, asioi YTHS:n omissa palvelupisteissä.

– Riippumatta siitä, tuotetaanko lähivastaanottopalvelut omana palveluna tai yhteistyössä kumppaneiden kanssa, kaikki opiskelijat ovat yhdenvertaisesti palveluidemme piirissä, sanoo YTHS:n laajentumisen projektipäällikkö Tiina Andersén tiedotteessa.

Näin opiskelijaterveydenhuolto muuttuu:

  • YTHS:n henkilöstön ja palvelupisteiden määrä lisääntyy ja asiakasmäärä kaksinkertaistuu, kun kaikki korkeakouluopiskelijat siirtyvät YTHS:n palveluiden piiriin.
  • YTHS:n omia palvelupisteitä on jatkossa 21 paikkakunnalla. Tähän asti omia palvelupisteitä on ollut 12 paikkakunnalla. Lisäksi ostopalveluina tuotetaan
  • Opiskelijat maksavat terveydenhoitomaksun Kelalle. Aiemmin ylioppilaskunnat ovat keränneet sen jäsenmaksun yhteydessä.
  • YTHS perii maksun vain perumatta jääneistä ajoista. Käyntimaksuja ei enää peritä.

Lue myös:

Kaikki opiskelijat tasavertaiseen asemaan – uudistuva opiskeluterveydenhuolto tuo ammattikorkeakoululaisille nykyistä laajemmat palvelut

Lue seuraavaksi