Hyppää sisältöön

Kehitysvammaisten laitoshoito vaihtuu kokonaan kodinomaiseen asumiseen Kainuussa

Laitoshoidon lakkauttaminen on ollut suunnitelmissa pitkään, ja Kainuussa tavoitteeseen päästään hyvissä ajoin.

Kainuun kehitysvammaiset eivät tämän vuoden jälkeen enää asu laitoksissa. Arkistokuva. Kuva: Sini Salmirinne / Yle

Kehitysvammaisten laitoshoito on pian historiaa Kainuussa, kun kaikille tarvitsijoille voidaan pian tarjota kodinomaista asumista.

– Laitoshoidosta luopumista on suunniteltu pitkään, ja Kainuussa tavoitteeseen päästään hyvissä ajoin ennen määräaikaa, Kainuun soten palvelupäällikkö Maarit Rautio sanoo viitaten hallituksen vuonna 2012 tekemään periaatepäätökseen.

Vuolijoella sijainnut hoivakoti Ristokoti jouduttiin viime vuonna sulkemaan lyhyellä varoitusajalla sisäilmaongelmien takia. Tämä johti Kajaanissa tilanteeseen, jossa kehitysvammaisten asumispaikat ovat tällä hetkellä täynnä. Väliaikainen huono tilanne kuitenkin paranee, sillä Kainuun sote on päättänyt vuokrata Huuhkajanvaaran Samoojantieltä tilat autetun asumisen yksikölle. Samaan yhteyteen tulee myös tukiasuntoja.

Kainuun soten palvelupäällikkö Maarit Raution mukaan Samoojantiellä toiminta käynnistynee viimeistään kesällä, ja viereisellä Rastitiellä jo ennen sitä. Rastitielle on suunnitteilla uusi yksikkö, johon tämän vuoden aikana siirretään Kuusanmäen yksikön toiminnot. Huuhkajanvaarassa on myös mahdollista lisätä tukiasuntojen määrää tulevaisuudessa, mikäli tarvetta ilmenee.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi.

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)

.
.