Ei työhaastatteluja, ei luottotietojen tarkistusta, ei mitään – ensimmäinen 3 ehtoa täyttävä hakija otetaan töihin, ei tosin vielä Suomessa

Body Shop otti Yhdysvalloissa käyttöön työhönoton, jossa töihin pääsee vastaamalla kolmeen kysymykseen.

rekrytointi
Kahvimuki, jossa teksti "Aktiivinen työnhakija, etsin työtä".
Katja Solla / Yle

Mitä jos töihin pääsisi suoraan, ilman haastetteluja tai taustatutkimuksia?

Body Shop aloittaa Yhdysvalloissa kesällä rekrytoinnin, jossa se jättää haastattelut, huumetestit ja taustojen tarkastuksen sikseen.

Ensimmäinen hakija saa paikan.

“Emme tee taustatutkimusta”, Bodyshopin Yhdysvaltain johtaja Andrea Blieden kertoo Fastcompany-julkaisulle. (siirryt toiseen palveluun)

“Emme vaadi huumetestejä. On vain kolme kysymystä, jotta työn voi saada. ‘Onko sinulla lupa työskennellä Yhdysvalloissa?‘ ‘Voitko pysyä kahdeksan tuntia töissä?‘ ‘Pystytkö nostamaan yli 50 paunaa [22 kiloa]‘.”

Työtä on tarjolla Body Shopin jakelukeskuksessa.

Vastaavan rekrytoinnin aloitti aiemmin sosiaalinen yritys, Greyston Bakery -leipomo New Yorkissa.

Henkilöstöpalveluyritys Baronasta kerrotaan, että täysin vastaavaa ei tehdä Suomessa.

– Kyllä se sinänsä on mielenkiintoinen ajatus. Kun mennään kohti työvoimapulaa, erilaisia uusia keinoja pitää miettiä. Ihan vielä yritykset eivät ole valmiita tämäntyyppiseen, myynnin ja kaupan toimialan operatiivinen johtaja Tuomo Leppänen sanoo.

Leppäsen mukaan ihmisen palkkaaminen perehdyttämisineen on sen verran iso satsaus, että myös palkkaamiseen panostetaan. Jos vaihtuvuus on suurta, siitä seuraa liikaa kustannuksia.

– Erilaisia kokeiluita on tehty, mutta kolmen kysymyksen rekrytointeja ei, Leppänen sanoo.

Pikarekryt ja ryhmähaastattelut ovat nopein tie hommiin

Kun Suomessa kun puhutaan pikarekryistä, kyse on ollut erilaisista rekrytointitapahtumista. Niissä työntekijä ja työnantaja ovat keskustelleet ja sen perusteella on kutsuttu haastatteluihin, Baronan Tuomo Leppänen sanoo. Eri alojen rekrytointi eroaa paljon toisistaan, hän muistuttaa.

Matalimman kynnyksen rekrytointitapa on ryhmähaastattelu.

Esimerkiksi lyhytaikaisia apulaisia palkataan lyhyillä, noin tunnin ryhmähaastatteluilla. Niissä 10-14 henkilöä jututetaan kerrallaan.

– Ne on koettu hyväksi tavaksi palkata ihmisiä. Ihmiset kertovat lyhyesti itsestään hetken. Sitten tekevät haettavaan työhön liittyvän tehtävän ja lopulta tehdään ryhmätyötehtävä, Leppänen kertoo.

Haastattelulla seurataan henkilön vuorovaikutus- ja ryhmätyötaitoja.

Oli kyse varastotyöstä tai mistä tahansa, työntekijän asenne on useimmiten tärkeä valintakriteeri.

– Jos kolmella kysymyksellä voitaisiin ratkaista luottamusta ja asennepuolta, se voisi olla mahdollista. Mutta vain niitä valitaan, joilla on tahto tehdä työtä ja halu oppia. Se selviää nopeasti rekrytoidessa, että onko ihmisillä halua tehdä töitä ja saada paikka.

Mitä vaativampi tehtävä, sitä enemmän joutuu syyniin.

Leppänen kertoo, että vaativissa tehtävissä haastattelukierroksia on helposti kaksi tai kolme. Lisäksi hakija joutuu yleensä soveltuvuusarviointiin ja hänen antamansa referenssit eli aiempi työkokemus tarkastetaan.