Esitys: Vanha Niiralan koulu Kuopiossa peruskorjataan uudeksi keskustan alakouluksi

Taustalla on lapsimäärän kasvu Kuopion keskustan alueella.

koulut
Niiralan koulu Kuopiossa.
Hanketyöryhmä esittää, että Niiralan koulu palautetaan alakoulukäyttöön.Sari Jormanainen / Yle

Kuopion keskustassa sijaitseva lakkautettu Niiralan koulu aiotaan palauttaa alakoulukäyttöön.

Asiaa valmistellut hanketyöryhmä esittää, että koulu peruskorjataan 2-sarjaiseksi alakouluksi esiopetus mukaan lukien. Koulua voisi käydä noin 300 alakouluikäistä sekä 50 esikouluikäistä lasta.

Suunnitelmien taustalla on se, että Kuopion keskusta-alueen lapsimäärä on lähtenyt kasvuun ja alueella on useita täydennysrakennuskohteita.

Niiralan koulu-urakan tavoitehinta on 15,5 miljoonaa euroa. Toiveissa on, että tilat valmistuisivat koulukäyttöön syksyksi 2022.

Niiralan koulu on suojeltu rakennus. Ulkoasuun ja koulun yläkerran vanhoihin luokkatiloihin ei tule merkittäviä ulkonäöllisiä muutoksia.

Keskustan muut alakoulut, Haapaniemen ja Snellmanin koulut ovat täynnä. Arvio on, että koulujen yhteyteen on järjestettävä lisätilaa vähintään puolentoista opetusryhmän tarpeisiin lukuvuodeksi 2021–2022.

Kaupungin kasvun ja oppimisen lautakunta käsittelee asiaa ensi viikon tiistaina. Niiralan kouluhankkeen käynnistämisestä päättää sen jälkeen kaupunginhallitus.

Niiralan koulu on toiminut viime vuosina tarvittaessa väistötiloina. Esimerkiksi Jynkän koululaiset kävivät koulua Niiralassa, kun uutta Jynkän koulua rakennettiin.