Karvalakkioopperalle iso apuraha – Suomen kulttuurirahasto tukee 150 000 eurolla

Suomen kulttuurirahasto jakoi Lappiin tänä vuonna yli 750 000 euroa tiede-, taide- ja kulttuuritukea.

Suomen kulttuurirahasto
Hervan lohipato Kemijoessa 1940-luvulla otetussa kuvassa.
Karvalakkiooppera nostaa esiin Kemijoen patoamisen vuonna 1948 ja sitä seuranneet käsittelyt eri oikeusasteissa. Se käsittelee kysymystä syyllisyydestä ja anteeksiannosta.Matti Hervan perikunta

LappiSuomen Kulttuurirahasto jakaa apurahoina yhteensä 24 miljoonaa euroa vuosijuhlassaan kuun lopulla. Lapissa toteutettavia tai Lappia koskevia hankkeita tuetaan tällä kierroksella 759 000 euron edestä.

– Rahaston uuden strategian selkein johtopäätös apurahatoiminnassa on ollut kasvattaa pitkäjänteistä tieteellisen ja taiteellisen työskentelyn tukea, sanoo hallituksen puheenjohtaja Jari Sokka kulttuurirahaston tiedotteessa.

Lappiin tuli kierroksen toiseksi suurin yksittäinen tukipotti, kun kulttuurirahasto antoi 150 000 euroa Kemijoen kulttuurituki ry:lle Karvalakkioopperan tuottamiseen. Ooppera toteutetaan yhteistyössä Lapin kamariorkesterin kanssa.

Kulttuurirahaston mukaan Karvalakkiooppera on monimediainen teos, jossa taiteellinen ja dokumentaarinen aines yhdistyvät kokonaisvaltaiseksi musiikkidraamalliseksi teokseksi.

Karvalakkioopperan aihe yhä ajankohtainen

Ooppera nostaa esiin Kemijoen patoamisen vuonna 1948 ja sitä seuranneet käsittelyt eri oikeusasteissa. Se käsittelee kysymystä syyllisyydestä ja anteeksiannosta.

– Tuki mahdollistaa vuoden 1979 karvalakkilähetystöstä kertovan oopperan tuotantopäätöksen tekemisen sekä voimavarojen keskittämisen sisällöntuotantoon ja tuotannollisen yhteistyöverkoston vahvistamiseen, Kemijoen kulttuurituki ry:n hallituksen puheenjohtaja Olli Tiuraniemi sanoo kulttuurirahaston tiedotteessa.

Karvalakkiooppera on koskettava kertomus Lapin sodanjälkeisestä todellisuudesta, ja aihe on ajankohtainen edelleen, Tiuraniemi sanoo.

– Kemijoen lohi odottaa vieläkin polkuaan joen yläjuoksulle.

Taidetta hoitolaitoksiin -apuraha mm. Lappiin

Suomen kulttuurirahasto jakoi Suomeen 15 "Taidetta hoitolaitoksiin" -apurahaa. Niiden tavoitteena on edistää kulttuurista yhdenvertaisuutta ja parantaa erityistä tukea tai hoitoa tarvitsevien ihmisten elämänlaatua taiteen keinoin.

Yksi apurahoista tuli Lappiin: monitaideyhdistys Piste ry. Rovaniemeltä saa 58 000 euroa vammaisyhteisöjen taidetoimintaan sekä sote- ja taidealojen yhteiskehittämiseen Lapissa.

Keskusrahaston kaikki apurahansaajat löytyvät osoitteesta https://apurahat.skr.fi/myonnot (siirryt toiseen palveluun)

Lapin suurimmat tukimäärät

Tuen saaja

Tuen kohde

Tuen määrä (€)

Kemijoen kulttuurituki ry, Rovaniemi, yhteistyössä Lapin kamariorkesterin kanssa

Karvalakkiooppera

150.000

Anarâškielâ servi ry, Inari

Sata kirjoittajaa inarinsaamelle

90.000

Monitaideyhdistys Piste ry, Rovaniemi

Taidetta hoitolaitoksiin

58.000

Pohjoinen mediakulttuuriyhdistys Magneetti ry, Rovaniemi

Unicapitals Borderlines -taiteilijatyöpajat

32.000

Kulttuuriyhdistys Ääninen ry, Rovaniemi

Kaivos-festivaali

30.000

Lähde: Suomen kulttuurirahasto

Sodankylän elokuvajuhlat saa huomattavan summan rahaa Suomen Kulttuurirahastolta

Inarinsaamenkielen kirjallisuushankkeelle iso tukipotti

Pienen Kaukosen kylän Hiljaisuus-festivaalien järjestäjille 100 000 euroa tukea kulttuurirahastolta