1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Puola

Suomessa vieraileva Puolan ulkoministeri: "Uudistuksemme eivät ole vaaraksi oikeusvaltiolle"

EU katsoo Puolan oikeusvaltiokehitystä varpaillaan. Oikeuslaitoksen ajautuminen poliittiseen kontrolliin lyö EU-arvoja korville.

Puola
Puolan ulkoministeri Jacek Czaputowicz ja ulkoministeri Pekka Haavisto
Puolan ulkoministeri Jacek Czaputowicz ja ulkoministeri Pekka HaavistoEmmi Korhonen / Lehtikuva

Puolan ulkoministeri Jacek Czaputowicz on parhaillaan vierailulla Suomessa. Vierailu on kiinnostava, koska juuri Suomi nosti EU-puheenjohtajana viime vuoden lopulla Puolan ja Unkarin heikentyneen oikeusvaltiokehityksen tikunnokkaan.

Suomen vaatimus oli, että kaikkien EU-maiden tulee noudattaa eurooppalaisia arvoja ja oikeusvaltioperiaatetta, jos mielii saada tukia EU:lta.

Suomen ulkoministerin Pekka Haaviston rinnalla tiedotustilaisuudessa ollut ulkoministeri Czaputowicz myönsi, että EU:lla ja Puolalla on erimielisyytensä. Hän kuitenkin pyristeli vaikeasta teemasta eroon diplomaatin nokkeluudella.

– Olemme tyytyväisiä nykytilanteeseen, mitä oikeusvaltioperiaatteeseen tulee. Toki meillä on EU:n kanssa erimielisyyksiä, ulkoministeri Jacek Czaputowicz muotoili.

Czaputowicz arvioi, että EU:n rahanjakomekanismin ja oikeusvaltioperiaatteiden yhdistäminen on työlästä.

– On vaikeaa löytää käypiä kriteerejä näiden kahden asian arvioimiseen.

Oikeuslaitoksen riippumattomuus vaakalaudalla

EU:n kannalta on huolestuttavaa, että Puolan kansallis-konservatiivisen Laki ja Oikeus -puolueen johtaman hallituksen oikeuslaitosuudistus muokkaa oikeusvaltion maisemaa rajusti.

Harmaita hiuksia EU:n terävimmissä päissä ovat aiheuttaneet etenkin oikeuslaitoksen riippumattomuuden rajoittaminen ja tuomareiden joutuminen poliittiseen kontrolliin sekä oikeusministerin vallan kasvu maan oikeuslaitosuudistuksen jälkeen.

EU:n yhteisten arvojen näkövinkkelistä ongelmaa väkevöittää se, että hallitus on puuttunut myös sananvapauteen.

"Jatkamme uudistustyötä"

Ulkoministeri Czaputowicz arvioi, että Puolan näkökulmasta oikeuslaitosuudistuksen tarkoitus on oikeusvaltioperiaatteen vahvistaminen.

– Teemme siitä tehokkaamman ja oikeudenmukaisemman. Jatkamme tätä uudistustyötä. Takaamme, että uudistukset ovat linjassa EU:n vaatimusten kanssa.

Ulkoministeri Czaputowicz sanoo keskustelleensa näistä kipukohdista ulkoministeri Pekka Haaviston kanssa. Keskustelut eivät vaikuta muuttaneen Puolan ulkoministerin tuntumaa EU:n näkemysten ja Puolan katsantokannan eroista.

– Kaikki mikä on meidän järjestelmässämme, löytyy myös muiden maiden järjestelmistä. Siksi meidän järjestelmämme näkeminen vaarana oikeusvaltioperiaatteelle ei ole meidän mielestämme oikeutettua.

– Tietysti jatkamme keskustelua EU:n kanssa tästä.

Ulkoministeri Pekka Haavisto arvioi, että päivän keskustelut puolalaisen virkaveljen kanssa menivät hyvässä hengessä. Haavisto muistutti siitä, että Puolan saaminen yhteiseen ruotuun oikeusvaltioratkaisuissaan linkkautuu myös EU:n laajenemiseen.

– EU:hun pyrkivät maat joskus kyselevät, että täyttävätkö unionissa olevat maat samat ehdot kuin mitä niiltä odotetaan, ulkoministeri Haavisto sanoi.

Lue seuraavaksi