Hyppää sisältöön

Analyysi: Eurooppalainen linja on selvä – Puhukoon Trump mitä puhuu, Huaweita ei boikotoida

Teollisuus pelkää Kiinan kostotoimia ja operaattorit kilpailun hyytymistä, kirjoittaa Juha-Matti Mäntylä.

Iso-Britannia ja Ranska eivät liittyneet Donald Trumpin johtamaan rintamaan Huaweita vastaan. Saksan liittokansleri Angela Merkel lienee siihen yhtä haluton. Kuva: Francois Mori / EPA

Mediatietojen mukaan Nokian toimitusjohtaja Rajeev Suri ja Ericssonin kollega Börje Ekholm tapaavat tänään Saksan liittokansleri Angela Merkelin. Etukäteen on arvailtu, muodostuuko salamyhkäisessä tapaamisessa jonkinlainen rintama kiinalaisteknologiaa vastaan.

Suljetaanko Huawei Saksan 5G-projekteista?

Näin ei tietenkään tapahdu.

Iso-Britannia ilmoitti tammikuussa, ettei se osallistu Yhdysvaltain ajamaan boikottiin. Torstaina samanlainen viesti kuului Ranskasta. EU on laatinut omat suosituksensa (siirryt toiseen palveluun)kännykkäverkkojen turvallisuuteen liittyen – sääntöjä tiukennetaan yleisesti, mutta boikotista ei ole kyse.

Tälle linjalle Saksakin todennäköisesti asettuu.

Kiina uhkaili

Jos Saksa lähtisi Yhdysvaltain rintamaan – ja julistaisi Huawein tukiasemat pannaan – Kiina todennäköisesti kurittaisi sen autoteollisuutta. Esimerkiksi Volkswagen-konsernin autoista noin neljä kymmenestä myydään Kiinassa.

Jos automyynti kompuroi, koko Saksa tuntee sen nahoissaan.

Kiina ehti jo varoittaa Saksaa (siirryt toiseen palveluun) Huawein hylkimisestä.

– Sillä olisi seurauksia, sanoi Kiinan suurlähettiläs.

Tällaisen puheen jälkeen ei ole ihme, että Huawein Ren Zhengfei ei saanut kutsua Berliiniin. Näin Merkel osoittaa, että eurooppalaiset verkkotoimittajat ovat lähinnä hänen sydäntään.

Myös Ranska sai kuulla verhottuja uhkauksia (siirryt toiseen palveluun). Vaikka Ranska ei boikottiin lähdekään, talousministeri Bruno Le Maire totesi maan asettavan "ymmärrettävästi" eurooppalaiset toimittajat Huawein edelle. Näin se voi tehdä esimerkiksi turvallisuuden kannalta kriittisissä kohteissa.

Miksipä ei asettaisi, syrjiihän Kiinakin eurooppalaisia. Huawei on markkinajohtaja Euroopassa, mutta isoissa kiinalaisissa verkkohankkeissa eurooppalaiset valmistajat eivät kiilaa paikallisten valmistajien edelle.

Kiinassa suurin siivu verkkoprojekteista annetaan käytännössä aina kotimaisille yhtiöille.

Todisteita ei ole

On hyvin epätodennäköistä, että Saksa päätyisi toiseen tulokseen kuin Ranska tai Iso-Britannia. Angela Merkelin oma puolue Saksan kristillisdemokraatit kannattaa tiettävästi tiukempaa sääntelyä (siirryt toiseen palveluun), mutta ei Huawei-boikottia. (siirryt toiseen palveluun)

Yhdysvaltain ja Kiinan välistä sapelinkalistelua seuratessa on syytä muistaa, että tulevaisuuden 5G nivotaan yhteiskuntaan ja liike-elämään tiukemmin kuin aiemmat kännykkäverkot. Se sykkii älytehtaissa, itse ajavissa autoissa ja kaikissa älylaitteissamme.

Siksi turvallisuus on äärimmäisen tärkeä kysymys.

Yhtä lailla on syytä muistaa, että Yhdysvallat ei ole esittänyt todisteita siitä, että Huawein verkoissa olisi takaportteja kiinalaisvakoojia varten. Siksi se ei tässä asiassa löydä montaa liittolaista Euroopasta.

Moni muistaa myös kesän 2013 tietovuodot. Saksalaislehti Der Spiegel kertoi yhdysvaltalaisten salakuunnelleen eurooppalaisten valtionpäämiesten puhelimia.

Yksi salakuunnelluista oli liittokansleri Angela Merkel.

Lue myös:

.
.