Vähälumisen talven seuraus: Vuokatissa voi mennä kurssille, jossa opiskellaan lumen tekemistä

Vuokatin opeilla voidaan tulevaisuudessa valmistaa ja säilöä tekolunta kymmenissä suomalaisissa kunnissa.

lumi
Ensilumenladun latupohjaa.
Säilölumella voidaan saada hiihtoladut aikaan, vaikka taivaalta ei lunta tulisikaan. Kuvituskuva. Antti Seppälä / Yle

Vuokatissa alkaa huhtikuussa Suomen ensimmäinen lumentekokurssi.

Lumen kannalta arvaamattomat talvet ovat suuri uhka muun muassa hiihtolajeille, minkä takia teko- ja säilölumen tarve on lisääntynyt kunnissa viime vuosina. Ratkaisua haetaan nyt lumentekokurssilta.

Kurssilla opetetaan lumen tekemisen ja säilömisen tekniikkaa sekä käytännön järjestelyitä alan parissa työskenteleville. Kurssilla käydään läpi myös sitä, miten lumen säilöminen tehdään mahdollisimman kustannustehokkaasti. Kurssille on tähän mennessä jo kymmeniä ilmoittautuneita.

Idea lähti liikkeelle Hiihtoliiton syksyllä järjestämästä seminaarista, jossa käytiin isolla joukolla läpi nykyajan haasteita.

– Vähälumisuus on suomalaiselle hiihtourheilulle iso asia. Pitää muistaa, että etelässäkin tekolumenladuilla 90 prosenttia hiihtäjistä on tavallisia kuntourheilijoita, Hiihtoliiton puheenjohtaja Markku Haapasalmi sanoo.

Vuokatti valikoitui kurssittajaksi, sillä siellä on säilötty lunta jo viisitoista vuotta. Tänä aikana on kerätty paljon tietotaitoa, joka nyt jaetaan muillekin Suomen kunnille ja kaupungeille.

– Eivät nämä ole salaisuuksia. Meidän intressinämme on opastaa, miten talvea tehdään, Vuokatti Sportin toimitusjohtaja Veikko Halonen sanoo.

Halonen kertoo, ettei yksi kurssi välttämättä tarkoita, että lunta voisi tehdä heti virheettömästi.

– Meillä ei ole onnistuttu täydellisesti 15 vuodessakaan. Mutta nyt on tärkeintä, että tämä työ aloitetaan ja opastetaan kunnat tekemään ainakin ne tärkeimmät asiat oikein, Halonen sanoo.