Maailman terveysjärjestö: Kiinan uudet koronavirustartuntaluvut eivät kerro tapausten määrän kasvusta

EU:n terveysministerit halusivat tehokkaampaa tiedonkulkua lentoasemille, satamiin ja rajanylityspisteisiin.

koronavirus
WHO:n tiedotustilaisuus Sveitsissä 12. helmikuuta 2020
WHO:n tiedotustilaisuus Sveitsissä 12. helmikuuta 2020Salvatore di Nolfi / EPA

YK:n alainen Maailman terveysjärjestö WHO rauhoitteli torstaina uuden koronaviruksen holtitonta leviämistä pelkääviä ilmoittamalla, ettei Kiinan ilmoitus koronavirustapausten määrän rajusta kasvusta muuta millään lailla ennusteta viruksen leviämisestä, koska kyse on vain uudesta laskentatavasta.

Kiinan viranomaiset alkoivat määritellä koronavirustartuntoja uudella tavalla, mikä aiheutti varhain torstaina merkittävät lisäykset maan päivittäin kertomiin kuolleisuus- ja tartuntalukuihin. Pelkästään Hubein maakunnassa kerrottiin ainakin 242 uudesta koronaviruskuolemasta.

Uusia tartuntoja oli viruksen lähtöpaikkana pidetyssä Hubein maakunnassa todettu keskiviikon jälkeen yli 14 800. Tätä ennen päivittäisten uusien tartuntojen määrä oli pitkään 2 000–3 000, joten kyseessä oli merkittävä hyppäys.

Yhdysvaltalaisen uutiskanava CNN:n mukaan (siirryt toiseen palveluun) uudessa, korkeammassa luvussa ovat mukana sekä testein todetut että oireiden perusteella diagnosoidut tartunnat. Kiinan viranomaiset perustelivat oireiden perusteella diagnosoitujen lisäämistä tartunnan saaneiden joukkoon sillä, että näin ihmisten on mahdollista päästä hoitoon varhaisemmassa vaiheessa, kanava kertoo.

Japanissa ehkä ensimmäinen viruskuolema

Japanissa epäiltiin torstaina noin 80-vuotiaan naisen kuolleen koronavirukseen. Japanin terveysministerin Katsunobu Katon mukaan naiselle tehtiin virustesti tämän saavuttua sairaalaan ja koronatartunta varmistui, kun hän oli jo kuollut.

Jos naisen kuolinsyyksi varmistuu koronvirus, kyseessä olisi ensimmäinen koronaviruskuolema Japanissa. Maassa on todettu 28 koronavirustartuntaa, mukaan lukien ne ihmiset, jotka Japani evakuoi Hubeista. Tämän lisäksi Japanissa eristyksissä olevalla Diamond Princess -risteilylaivalla 218 ihmistä on saanut koronavirustartunnan.

Alus pantiin karanteeniin heti, kun se saapui Japanin rannikolle viime viikon alkupuolella. Laivalla oli alun perin noin 3 700 ihmistä, mutta sairastuneita on siirretty pois laivalta saamaan hoitoa.

Karanteenin on määrä kestää 19. helmikuuta asti, mutta terveysministerin mukaan laivalta aiotaan seuraavaksi siirtää pois myös ikääntyneitä, negatiivisen testituloksen saaneita ihmisiä. Heidät siirrettäisiin maan hallinnon määräämiin tiloihin.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

EU haluaa jakaa enemmän tietoa

EU:n terveysministerit linjasivat torstaina yhteisessä kokouksessaan, että unionin lentoasemilla, satamissa ja muissa rajanylityspisteissä pitäisi jakaa nykyistä tehokkaammin matkustajille tietoa siitä, mitä tulee tehdä, jos epäilee sairastuneensa koronavirukseen.

Ministerit sopivat myös, että tietojenvaihtoa koronavirusepidemiasta tehostetaan entisestään. Terveysministerien kokoukseen osallistunut perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) muistutti, ettei mikään koronavirukseen liittyvä tieto ei voi olla liian vähäpätöinen, etteikö sitä kannattaisi jäsenmaiden välillä jakaa.

Mahdollisimman laaja tiedonkulku on Kiurun mukaan tärkeää Suomen terveysturvallisuuden kannalta.

– Meitä suojelee se, että kaikki maat ovat vahvasti yhteisten toimien rintamassa ja tiedottaminen hoidetaan niin, että kaikista asioista on toisillekin kerrottava, Kiuru sanoo.

Lue myös:

Koronavirus on someaikakauden ensimmäinen tietoepidemia – WHO murtaa tautiin liitettyjä myyttejä

Kiina kehitti sovelluksen, jolla käyttäjät voivat seurata omaa koronavirusriskiään

Kiinassa tyytymättömyys maan johtoa kohtaan kasvaa – syytöksiä viruskatastrofista, vaatimukset sananvapaudesta kasvavat