1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Afganistan

Trump: Yhdysvallat ja Taliban lähellä sopimusta

Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeo kertoo, että neuvotteluissa Talibanin kanssa on edetty lähelle läpimurtoa.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump. Kuva: Yuri Gripas / EPA

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump arveli torstaina, että Yhdysvallat saattaa päästä Taliban-liikkeen kanssa sopimukseen yhdysvaltalaisten joukkojen vetämisestä pois Afganistanista.

Trump kertoi radiohaastattelussa, että osapuolet ovat pääsemässä sopimukseen hyvin todennäköisesti, ja että ratkaisua voidaan odottaa seuraavien kahden viikon aikana.

Yhdysvallat ja Taliban-liike ovat neuvotelleet Qatarissa joulukuusta asti.

Aikaisemmin torstaina Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeo kertoi, että neuvotteluissa on edetty lähelle läpimurtoa.

Lisäksi Yhdysvaltain puolustusministeri Mike Esper on kertonut osapuolten neuvotelleen väkivaltaisuuksien vähentämisestä seitsemän päivän ajaksi. Ehdotettua taukoa pidetään Yhdysvaltain leirissä testinä, jolla mitataan Taliban-liikkeen johdon kykyä hallita taistelijoitaan.

Diplomaattilähteiden mukaan juuri vaatimukset väkivaltaisuuksien vähentämisestä ovat pitäneet neuvotteluita pattitilanteessa.

Uutistoimisto Reutersin lähteet kertovat, että Yhdysvaltojen ja Talibanin välinen sopimus saatettaisiin ehtiä allekirjoittaa jo helmikuun aikana.

Sopimus johtaisi siihen, että Afganistanista siirrettäisiin pois noin 13 000 Yhdysvaltojen sotilasta sekä tuhansia muiden NATO-maiden joukkoja.

Aiheesta lisää:

Väkivalta paheni Afganistanissa 2019, Yhdysvallat pommitti enemmän kuin vuosikymmeneen

Yhdysvallat ja talibanit ovat palanneet neuvottelupöytään, kertovat amerikkalaislähteet

Yhdysvallat vetäytyy Syyriasta, voiko sama toistua Afganistanissa? Kysyimme asiantuntijoilta: "Maa romahtaisi, jos niin tapahtuisi nyt"