Hyppää sisältöön

Australian maastopalot on saatu hallintaan kuuden kuukauden piinan jälkeen

Uuden Etelä-Walesin viranomaisten mukaan osavaltiossa on jäljellä 24 maastopaloa, mutta ne ovat kaikki hallinnassa.

Arkistokuva. Tehtaan työntekijä sammutti paloa Queanbeyanissa, Canberran lähellä Australiassa tammikuussa. Kuva: Mick Tsikas / EPA

Maastopalot Australian Uuden Etelä-Walesin osavaltiossa on saatu hallintaan ensimmäistä kertaa lähes kuuteen kuukauteen, viranomaiset kertovat.

Viime viikonvaihteessa saapuneet rankkasateet ovat auttaneet sammutustöissä, mutta tuoneet mukanaan myös tulvia. Uuden Etelä-Walesin viranomaisten mukaan osavaltiossa on vielä jäljellä 24 maastopaloa, mutta ne kaikki on saatu hallintaan.

Sateet sammuttivat lopullisesti myös miljoonakaupunki Sydneyn eteläpuolella pari kuukautta raivonneen laajan maastopalon, joka ehti tuhota lähes 500 000 hehtaaria maata.

Lue myös: Australiaan saapuneet rankkasateet ovat sekä kirous että pelastus – Maastopalot sammuivat, mutta tulvat tulivat tilalle

Australia on kamppaillut satojen maastopalojen kanssa syyskuusta lähtien. Maastopalokausi on pitkittynyt kolme vuotta kestäneen kuivuuden vuoksi, joka asiantuntijoiden mukaan johtuu ilmastonmuutoksen vaikutuksesta.

Palot ehtivät tuhota noin 11 miljoonaa hehtaaria maata ja yli 2 500 kotia sekä aiheuttivat ainakin 33 ihmisen ja arviolta yhden miljardin villieläimen kuoleman.

Valtavat palot peittivät suurkaupunkeja savuun viikkojen ajaksi ja saartoivat kokonaisia kaupunkeja, joiden evakuoimiseen tarvittiin jopa armeijan apua.

Aiheesta lisää:

Australian pääkaupunkiin julistettiin hätätila maastopalojen takia – Ankara kuumuus ja kovat tuulet ovat palanneet

Yle Australiassa: Rekat toivat kärsiville lehmille ja lampaille satoja tonneja heinää halki maan: “Kun kaveri on hädässä, silloin autetaan”

Britannian ilmatieteen laitos: Australian maastopalot nostavat hiilidioksiditasoja – kyseessä on yksi mittaushistorian isoimmista muutoksista

Sammutustöissä ollut kone putosi, Canberran lentokenttä on suljettu – kuuma sää kiihdyttää jälleen Australian paloja