Pekingiin palaavat kahdeksi viikoksi karanteeniin koronaviruksen vuoksi – sairastuneiden ja kuolleiden määrä noussut, mutta eilistä lievemmin

Kiina kertoi eilen muuttaneensa tartuntojen määrittelytapaa, mikä nosti raportoitujen tartuntojen määrää merkittävästi.

koronavirus
Ihmisiä jonottamassa suojukset kasvoillaan Kiinassa.
Ihmisiä jonottamassa apteekin edustalla ostaakseen uusia kasvosuojuksia Kantonin kaupungissa 13. helmikuuta.Alex Plavevski / EPA / AOP

Kaikki Kiinan pääkaupunkiin Pekingiin palaavat ihmiset joutuvat kahdeksi viikoksi karanteeniin koronaviruksen varalta. Virallisen lehden Běijīng rìbàon mukaan viruksen leviämisen estämiseksi kaikkien kaupunkiin palaavien pitäisi eristää itsensä 14 vuorokaudeksi.

Ne jotka eivät näin tee tai muuten noudata viranomaisten ohjeita, saavat lehden mukaan rangaistuksen.

Koronavirusepidemian keskiössä oleva Hubein maakunta on todennut 116 uutta kuolemantapausta ja lähes 5 000 uutta tartuntaa eilisen jälkeen.

Koko Kiinassa on tähän mennessä todettu yhteensä lähes 65 000 tartuntaa.

Tilastointimuutos kasvatti sairastumislukuja

Koronavirukseen kuolleiden ja tartunnan saaneiden lukumäärä oli torstaina kasvanut virallisissa tilastoissa huomattavasti, kun tartuntojen määrittelytapaa muutettiin. Tämä on lisännyt huolta siitä, että epidemian vakavuus on paljon pahempi kuin aiemmin on kerrottu.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Koronavirus lukuina

Varmistetut tartunnat

Euroopassa

Suomessa

Kuolleet

Euroopassa

Suomessa

Parantuneet

Euroopassa

Tartunnan saaneiden ja parantuneiden määrää ei voida mitata luotettavasti. Eri maissa ja Suomen sairaanhoitopiireissä testejä tehdään eri kriteerein. Siksi luvut eivät ole täysin vertailukelpoisia.
Lähde: Johns Hopkins -yliopisto, THL

Uusien kuolemantapausten ja tartuntojen määrä on kuitenkin pudonnut huomattavasti torstain luvuista.

Torstain luvuissa olivat mukana sekä testein todetut että oireiden perusteella diagnosoidut covid-19-tartunnat. Kiinan viranomaiset perustelivat oireiden perusteella diagnosoitujen lisäämistä tartunnan saaneiden joukkoon sillä, että näin potilaiden on mahdollista päästä hoitoon nopeammin.

Japanissa ensimmäinen kuolemantapaus

Japanissa on kuollut koronavirustartunnan saanut nainen. Kyseessä on maan ensimmäinen koronaviruksen aiheuttama kuolemantapaus.

Japanin terveysministeriön mukaan 80-vuotias nainen oli kuljetettu sairaalaan huonovointisena, mutta hänen koronavirustartuntansa vahvistui vasta kuoleman jälkeen. Japanilaisviestinten mukaan naisen vävyllä on myös todettu tartunta.

Manner-Kiinan ulkopuolella koronavirustartuntaan on nyt kuollut yhteensä kolme ihmistä. Japanin lisäksi yksi ihminen on kuollut Hongkongissa ja yksi Filippiineillä.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Japanin pääministeri Shinzo Abe esitti perjantaina surunvalittelunsa naisen perheelle ja vakuutti hallituksen pyrkivän ehkäisemään viruksen leviämistä.

– Tehostamme ja parannamme hoitoa. Näin voimme estää potilaiden tilan heikkenemisen ja saada viruksen leviämisen hallintaan, pääministeri Abe sanoi.

Viruksen torjuntakeinoja Japanissa pohtinut työryhmä esitti torstaina, että torjuntatyöhön osoitettaisiin 10,3 miljardia jeniä eli vajaat 90 miljoonaa euroa.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Eristetyltä risteilyalukselta siirretty pois huonovointisia

Japanissa karanteeniin asetetulta risteilyalukselta on päästetty pois osa matkustajista, joilla ei ole testeissä todettu koronavirusta. Maihin päässeet ovat joko yli 80-vuotiaita, voivat huonosti tai olivat majoittuneet laivalla ikkunattomiin hytteihin. Yli 80-vuotiaita matkustajista on runsaat 200.

Suojapukuihin pukeutuneet ihmiset vetävät laivan kyljessä olevasta aukosta tulevaa sinistä suojakangasta ambulanssin päälle.
Viranomaiset ja lääkintähenkilöstö suojasivat kulkuväylää Diamond Princess -alukselta ambulanssiin Jokohaman satamassa 14. helmikuuta 2020.Franck Robichon / EPA

Laivalta pois siirretyt tartunnan saaneet kuljetetaan sairaalaan, muut viedään Japanin hallituksen järjestämään majoitukseen jatkamaan karanteeninsa loppuun.

Diamond Princess -aluksella on todettu yli 200 koronatartuntaa. Laivalla oli Japaniin saapuessa 3 700 ihmistä, mutta laivalta on jo aiemmin siirretty pois sairastuneita.

Laiva eristettiin helmikuun alussa, kun Hongkongissa maihin nousseella matkustajalla todettiin tartunta. Karanteenin on tarkoitus päättyä 19. helmikuuta.

Muuten Japanissa vahvistettuja covid-19-tapauksia on kolmisenkymmentä.

Aiheesta lisää:

Maailman terveysjärjestö: Kiinan uudet koronavirustartuntaluvut eivät kerro tapausten määrän kasvusta

Koronavirus on someaikakauden ensimmäinen tietoepidemia – WHO murtaa tautiin liitettyjä myyttejä

Kiinan Hubeissa kirjattiin yli 240 uutta koronaviruskuolemaa – EU pui keinoja viruksen taltuttamiseen

Lähteet: Reuters, AFP

Tilaa uutiset koronaviruksesta

Saat Ylen tärkeimmät koronavirusuutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Siirry tilaamaan