Uutissuomalainen: Asuntokaupoista tehtiin viime vuonna ennätysmäärä valituksia

Kiinteistönvälitysalan mukaan pätevyysvaatimuksen muutos, kuluttajien tietoisuus ja valittamisen helppous syitä kasvuun.

kiinteistökauppa
asunnon avaimet pöydällä
Kuvituskuva.Kimmo Hiltunen / Yle

Uutissuomalaisen (siirryt toiseen palveluun) mukaan asuntokaupoista tehtiin viime vuonna ennätysmäärä valituksia. (Uutinen on maksumuurin takana.)

Aluehallintovirastoille ja Kuluttajariitalautakuntaan tehtiin yhteensä 895 asuntokauppoihin liittyvää valitusta. Aveille ilmoituksia tuli 346 ja Kuluttajariitalautakuntaan 549.

Valitusten taustalla on useita syitä. Yksi syy valitusmäärien nousuun on LKV-pätevyysvaatimus, joka edellytetään puolelta välitysliikkeen välittäjistä.

Aveille tehdään ilmoituksia, kun epäillään, etteivät pätevyysvaatimukset täyty. Lisäksi ilmoituksen tekeminen on helpottunut, kun sen voi tehdä sähköisesti.

Avit valvovat kiinteistövälitysliikkeiden toimintaa ja sen lainmukaisuutta. Avi voi määrätä välitysliikkeelle varoituksen tai määräaikaisen toimintakiellon.

Välitysliikkeiden toisistaan tekemät ilmoituksissa epäillään esimerkiksi pätevyysvaatimusten noudattamatta jättämisestä tai sosiaalisen median markkinoinnin olevan hyvän välitystavan vastaista. Kuluttajien valituksista tavallisimpia ovat tapaukset, joissa myyjä ei ole tyytyväinen välitysliikkeen aktiivisuuteen, välityspalkkion määrään tai hän epäilee, ettei kaikkia tarjouksia ole toimitettu hänelle.

Ostaja puolestaan saattaa epäillä, että liike on sivuuttanut hänet ja halunnut myydä kohteen jollekin tutulle.

Kiinteistönvälitysalan keskusliiton mukaan myös käytettyjen asuntojen kunto ja korjausvelka vaikuttavat valituksiin. Keskusliiton toimitusjohtajan Maria-Elena Ehrnroothin mukaan kuluttajat ovat valveutuneita, mutta joillakin on epärealistiset odotukset ja vääränlainen käsitys myyjän vastuusta.

Osa kiinteistönvälitysalan toimijoista pitää ongelmallisena sitä, että alan valvonta ja sanktiot kohdistuvat vain kiinteistönvälitysliikkeisiin eivätkä yksittäisiin välittäjiin. Tällä hetkellä yksittäinen välittäjä saadaan vastuuseen asiattomasta toiminnastaan vain, jos toiminta täyttää rikoksen tunnusmerkit tai laiminlyönti on törkeää.

Lue myös:

Täältä ihmiset ostavat asunnon vain pilkkahintaan – yli 100 000 euroa alkaa olla liikaa Kotkassa ja Kouvolassa

Asuntokauppa yllätti ja piristyi vuonna 2019 – ensi vuodelle luvassa tasaista kasvua

Suomeen on rakennettu ennätystahtiin uusia koteja – pian vauhti hiipuu, sillä rakennusluvat sukeltavat jo jyrkästi