Kuopio aikoo siirtää Maaningan terveysaseman toiminnan Siilinjärvelle

Nykyisellä Maaningan terveysasemalla on sisäilmaongelmia ja korjaamisen hinnalla voisi rakentaa kokonaan uuden terveysaseman.

Kuopio
Lääkärin vastaanottohuoneen odotusvalo.
Kuvituskuva.YLE

Kuopion kaupunki aikoo luopua Maaningan terveysaseman käytöstä. Suurin osa terveysaseman toiminnoista aiotaan siirtää Siilinjärvelle rakennettavan uuden terveysaseman yhteyteen.

Maaningalle jäisi suunnitelman mukaan neuvola sekä koulu- ja opiskelijaterveydenhoito sekä pienimuotoinen sairaanhoitajan vastaanotto.

Syynä on Maaningan nykyisen terveysaseman huono kunto. Kuopion tilakeskuksen mukaan terveysaseman peruskorjaus ei ole järkevää, koska se maksaisi yhtä paljon kuin uuden rakennuksen rakentaminen. Nykyisen kokoisen terveysaseman rakentaminen voisi maksaa noin kaksi miljoonaa euroa.

Esitys on tulossa perusturva- ja terveyslautakunnan käsiteltäväksi tiistaina 18. helmikuuta.

Kuopio vuokraisi vastaanottotilat Siilinjärveltä

Siilinjärvelle rakennettavan uuden terveysaseman on tarkoitus valmistua vuoden 2022 syksyllä. Siilinjärvi on alustavasti varautunut rakentamaan terveysaseman yhteyteen tilat myös Maaningan terveyspalveluille.

Kuopio vuokraisi vastaanottopalveluille noin 100 neliömetrin tilat. Niiden kustannukset olisivat vajaat 30 000 euroa kuukaudessa. Tilavaraus olisi kahdelle hammaslääkärille, kahdelle hammashoitajalle, kahdelle lääkärille ja kahdelle sairaanhoitajalle.

Toimenpidetilat ja muut tukitilat olisivat yhteiskäyttöisiä Siilinjärven kanssa. Esimerkiksi laboratoriopalvelut olisivat samassa kiinteistössä myös maaninkalaisten käytössä.

Kuopiossa on arvioitu, että Siilinjärven tilojen vuokrakustannukset ja uuden terveysaseman rakentamisen kustannukset olisivat samaa tasoa noin 60 vuoden käytön jälkeen.

Yhteistä terveysasemaa perustellaan myös sillä, että työvoiman saatavuus pienille terveysasemille vaikeutuu koko ajan.

Sisäilmaongelmien takia Maaningan terveysasemalla joudutaan tekemään korjauksia tänä ja ensi vuonna. Korjaukset alkavat maaliskuussa hammashoitolan tiloista. Korjauksilla tavoitellaan rakennuksen käytön turvaamista noin 5–10 vuodeksi.