1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Hirsitalo

Kaksi hirsitehdasta satsaa tuotantoonsa Pohjois-Suomessa yhteensä yli kymmenen miljoonaa euroa

Tuotantolinjoja laajennetaan Pyhännällä ja Pellossa.

Hirsitalo
Hirsitalo rakentuu entistä leveämmistä hirsistä, joka on pohjoissuomalaisen yrityksen kehittämä
Uusi liimapuuhirsielementti on aiempaa painumattomampi, mutta myös kookkaampi, jolloin rakentaminenkin on helpompaa.Salvos Finland Oy

Pohjois-Suomessa panostetaan nyt voimakkaasti hirsirakentamiseen.

Pyhäntäläinen Salvos Finland Oy on satsaamassa hirsituotantotilojensa laajentamiseen yhteensä noin 5,2 miljoonalla eurolla. Saman summan on laittamassa omaan hirsituotantoonsa kumppani Pellopuu Oy Pellosta.

Taustalla on uudenlaisen painumattoman liimapuuhirsielementtituotannon aloittaminen. Elementin kerrotaan olevan paitsi aiempaa painumattomampi, myös kookkaampi, jolloin rakentaminenkin on helpompaa.

Perinteisessä hirsirakentamisessa on ollut se ongelma, että hirsirakenne liikkuu puun rakenteen vuoksi. Pellopuun kehittämässä hirsiliimapalkissa tätä ominaisuutta on siis saatu pienennettyä.

– Meidän hirsielementtimme painumista voi verrata kappaletavarasta tehtyyn puurunkoiseen seinään, Salvos Finlandin toimitusjohtaja Joni Koskelo sanoo.

Lisäksi suurella elementillä rakentaminenkin on nopeampaa, ja tämä on herättänyt varsinkin rakentajissa kiinnostusta, Koskelo kertoo.

Joni Koskelon mukaan uudenlaisista hirsielementistä on jo valmistumassa omakotitalo. Lisäksi Pyhännälle ryhdytään rakentamaan nyt kehitetyistä hirsipalkeista keväällä rivi- ja luhtitaloja, joissa tulee olemaan yhteensä neljäkymmentä asuntoa.

Salvos Finland Oy on ollut Pellopuun kumppanina uudenlaisen hirsielementtituotannon aloittamisessa nyt noin vuoden verran.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi. (siirryt toiseen palveluun)

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)