1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. palvelutalot

Päihdeongelmaisten hoivakodin toiminta on keskeytetty Seinäjoella – vakavia puutteita lääkehuollossa ja henkilöstömitoituksessa

Hoivakoti Kissanpäivien toiminta on siirtynyt Seinäjoen kaupungin vastuulle.

Hoivakoti Kissanpäivät sijaitsee Seinäjoella Törnävän sairaalan alueella. Kuva: Merja Siirilä / Yle

Päihdeongelmaisten hoivakoti Kissanpäivien toiminta Seinäjoella siirtyy Seinäjoen kaupungin vastuulle.

Hoivakodissa on havaittu vakavia puutteita muun muassa lääkehuollossa ja henkilöstömitoituksessa. Asiakasturvallisuuden on katsottu vaarantuneen. Asiakaskunta ei kaikilta osin ole vastannut aluehallintoviraston myöntämää toimilupaa.

Koska puutteita ei ole korjattu, Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto on keskeyttänyt (siirryt toiseen palveluun) SJ-Group Oy:n omistaman hoivakodin toiminnan 13. helmikuuta lähtien ja Seinäjoen kaupungin työntekijöitä on siirtynyt vastaamaan hoivakodin toiminnasta.

Yksikkö on tarjonnut ikääntyneille ja toimintarajoitteisille päihdeongelmaisille tarkoitettuja ympärivuorokautisia asumis- ja kuntoutuspalveluita.

Hoivakodissa on 21 paikkaa. Hoivakodin asukkaiden elämään muutos ei vaikuta.

Seinäjoen kaupunki on ostanut päihdeongelmaisten palveluita SJ-Group Oy:ltä vuodesta 2015.

Epäkohtailmoituksia jo kaksi vuotta sitten

Seinäjoen kaupungin sosiaalityön tulosaluejohtaja Harri Lintala kertoo, että hoivakoti Kissanpäivien toiminnasta on tullut epäkohtailmoituksia ensimmäisen kerran vuonna 2017, jonka jälkeen kaupunki on tehnyt tarkastuksia hoivakotiin vuonna 2017 ja 2019.

Lintalan mukaan epäkohtailmoituksia on tullut ainakin henkilökunnalta.

– Meidän päihdehuollon työntekijät ovat käyneet yksikössä lähes kuukausittain, ja myös sitä kautta on noussut huoli hoivakodin toiminnasta.

Sosiaalityön tulosjohtaja Harri Lintalan mukaan asiakkaiden perushoito on ollut ihan hyvällä mallilla, mutta kuntouttavaa otetta oltaisiin toivottu enemmän. Kuva: Merja Siirilä / Yle

Lintala toteaa, että huoli on liittynyt lähinnä siihen, onko hoivakodissa riittävästi henkilökuntaa takaamaan kuntouttavaa toimintaa.

– Sanoisin, että asiakkaiden perushoito on ollut ihan hyvällä mallilla, mutta me olisimme toivoneet enemmän kuntouttavaa otetta.

Kissanpäivissä on kaksi osastoa. Toisella osastolla on yhdeksän tehostetun palveluasumisen paikkaa vanhuksille ja toiselle 12-paikkaiselle osastolle on sijoitettu ikääntyneitä ja toimintarajoitteisia päihdeongelmaisia. Heidän hoidostaan kaupungilla on ostopalvelusopimus SJ-Groupin kanssa.

Hoivakotiin on sijoittanut asukkaita Seinäjoen kaupungin lisäksi Helsingin kaupunki, Kangasalan kaupunki, Järvi-Pohjanmaan perusturva sekä Kuntayhtymä Kaksineuvoinen.

Kaupunki palkannut lisää hoitajia

Seinäjoen kaupunki ja AVI ovat tehneet alkuvuoden aikana kaksi yhteistä tarkastuskäyntiä hoivakotiin, ensimmäisen tammikuun puolivälissä ja toisen tämän viikon tiistaina. Käyntien jälkeen AVI teki keskeytyspäätöksen.

– Koska kaupungin tarkastuskäyntien jälkeen puutteita ei korjattu, otimme yhteyttä AVIiin. Nyt olemme tässä ikävässä tilanteessa, että tpoiminta jouduttiin keskeyttämään, kertaa Lintala tapahtumia.

Lintalan mukaan kaupunki on nimennyt hoivakotiin oman vastuuhenkilön ja palkannut neljä lähihoitajaa lisätyövoimaksi vuoroihin.

– Lisäksi yksikköön on nimetty lääkehoidosta vastaava sairaanhoitaja, koska viimeisten tarkastuskäyntien yhteydessä on herännyt huoli myös lääkehoidon osaamisesta, sanoo Lintala.

Lue seuraavaksi: Avi perustelee hoivakodin toiminnan keskeyttämistä Seinäjoella: tilanne oli hallitsematon, vuorossa oli yleensä vain yksi työntekijä ja hoitajat pelkäsivät olla töissä