Oikeusministeri kritisoi Trumpia keskeneräisten tapausten kommentoinnista – Trump vastasi tviitillä

Oikeusministeri William Barria on tähän asti pidetty Trumpin vankkana tukijana.

William Barr
William Barr
Yhdysvaltan oikeusministeri William Barr on arvostellut suorasanaisesti presidentti Donald Trumpia.Shawn Thew / EPA

Yhdysvaltain oikeusministeri William Barr on arvostellut voimakkaasti presidentti Donald Trumpin tapaa kommentoida keskeneräisiä oikeustapauksia julkisuudessa.

Barrin mukaan Trump tekee hänen työstään "mahdottoman".

– Koen jotkut hänen tviiteistään ongelmallisiksi, Barr sanoi torstaina ABC-kanavan haastattelussa.

– En pysty tekemään työtäni täällä ministeriössä, kun jatkuva taustakommentointi horjuttaa asemaani, Barr jatkoi.

Trumpin tukijana tunnettu Barr liittyi kommenteillaan niiden kriitikoiden joukkoon, joiden mielestä Trump horjuttaa toimillaan oikeuslaitoksen poliittista riippumattomuutta.

Viimeaikaisen arvostelun taustalla on Trumpin tviitti, jossa presidentti kritisoi hänen liittolaistaan Roger Stonea uhkaavaa tuomiota liian kovaksi. Pian tämän kommentin jälkeen oikeusministeriö ilmoitti haluavansa lieventää Stonelle haettavaa rangaistusta.

Trump: Presidentillä lailliset oikeudet puuttua oikeusjuttuun

Trump vastasi Barrin arvosteluun kryptisellä tviitillä, jonka sisältö on kutakuinkin seuraava:

Trumpin mukaan hän ei ole sekaantunut Roges Stonen oikeustapaukseen, mutta olisi voinut, jos olisi halunnut, koska presidentillä on Trumpin mukaan lailliset oikeudet toimia niin. Trump kuitenkin kertoo valinneensa ainakin tähän asti olla puuttumatta tapaukseen.

Lisäksi Trump muistutti tviitissään Barrin todenneen haastattelussa, ettei "presidentti ole koskaan pyytänyt minua tekemään mitään rikostapausten suhteen."

Stone-jutun neljä syyttäjää vetäytyivät aiemmin tällä viikolla tapauksesta vastalauseena oikeusministeriön mahdolliselle väliintulolle.

Stone on ollut Trumpin läheinen liittolainen vuosikymmenet ja keskeinen henkilö erikoissyyttäjä Robert Muellerin Venäjä-tutkinnassa. Nyt häntä syytetään muun muassa valheellisen lausunnon antamisesta ja todistajan uhkaamisesta.

Kello 18:55: Lisätty Trumpin kommentit.

Lue lisää:

Syyttäjien joukkopako Trumpin läheisen liittolaisen oikeusjutusta – Taustalla häärivät sekä oikeusministeriö että presidentti

Lähteet: AFP, YLE