Hyppää sisältöön
Seela Sella Hitler ja BlondiSeela Sella Hitler ja BlondiSeela Sella Hitler ja BlondiSeela Sella Hitler ja BlondiSeela Sella Hitler ja BlondiSeela Sella Hitler ja BlondiSeela Sella Hitler ja BlondiSeela Sella Hitler ja BlondiSeela Sella Hitler ja BlondiSeela Sella Hitler ja BlondiSeela Sella Hitler ja BlondiSeela Sella Hitler ja BlondiSeela Sella Hitler ja BlondiSeela Sella Hitler ja BlondiSeela Sella Hitler ja BlondiSeela Sella Hitler ja BlondiSeela Sella Hitler ja BlondiSeela Sella Hitler ja BlondiSeela Sella Hitler ja BlondiSeela Sella Hitler ja BlondiSeela Sella Hitler ja BlondiSeela Sella Hitler ja Blondi

Seela Sella halusi Hitleriksi

Kun ohjaaja Michael Baran kolmisen vuotta sitten kysyi näyttelijä Seela Sellalta, onko tällä mielessä joku rooli, jonka hän haluaisi vielä näytellä, vastaus tuli empimättä. Nyt Sella muuttuu Tampereen Työväen Teatterin lavalla Hitleriksi.

Kiinnostus Hitler ja Blondi -näytelmää kohtaan on ollut iso. Ensi ilta on keskiviikkona. Sella tunnustaa olevansa aika poikki.

Mutta en valita. Kun on itte tunkenut tähän, ei sovi kitistä.

Seela Sella kääntyi juutalaiseksi vuonna 1969. Hänen edesmennyt puolisonsa oli suomenjuutalainen näyttelijä ja laulaja Elis Sella.

Yhdessä Sellat olivat 1970-luvulla toisen maailmansodan aikaisten getto-laulujen pioneereja Suomessa. Seela sanoo juttelevansa edelleen joka päivä Eliksen kanssa.

Tämä on tavallaan mun kiitokseni Elikselle siitä kaikesta, mitä on tehty yhdessä.

Mitä mieltä Elis on siitä, että Seela näyttelee Hitleriä?

Antaa mennä vaan!

Lavalla Seela sitoo hiuksensa kiinni, pukee päälleen takin ja lakin. Nenänsä alle hän liimaa viikset.

Yleisön edessä on Hitler, joka ei ole tippaakaan väsynyt!

Minun profetioilleni on aina naurettu. Niistä, jotka ennen nauroivat, suuri osa ei enää naura ja ne, jotka vielä nauravat, eivät tule nauramaan enää kovin kauan!

näytelmän Hitler

Kyllä minulla on oma käsitykseni Adolf-herrasta, mutta en halua siitä puhua. Ihmisten pitää saada ajatella itse.

Emme voi tuoda tähän mitään historiallisesti uutta. Haluamme näyttää pätkiä tämmöisen herran elämästä.

Tämä Adolf oli niin tavallinen ihminen. Hänellä oli huono itsetunto, ja sellaisia ihmisiä voi helposti manipuloida ulkoapäin. Kun sellaista ihmistä pönkitetään, se voi helposti heittää yli.

Kun Adolf huomasi, että hänen voimansa oli puhumisen taito, hän pystyi manipuloimaan ihmisiä. Mutta myös häntä manipuloitiin ja käytettiin pelinappulana.

Näytelmässä on otteita autenttisista Hitlerin puheista. Sellan mukaan niissä on paljon asioita, joita moni voi allekirjoittaa. Raja on pelottavan häilyvä.

Sella nostaa kätensä ensin ylös ja laskee sitä sitten hiukan alemmas.

Raja on näin lähellä. Natsitervehdykseen on vain 25 senttiä. Ihmisen oma vastuu on äärettömän suuri.

Tilanteiden ei saisi antaa mennä pitkälle. Ehkä tämä olisi semmoinen varoitus: älkää leikkikö näillä asioilla, se voi viedä niin monen ihmisen väärään suuntaan.

Myös näytelmän käsikirjoittaja, ohjaaja Michael Baran on juutalainen. Näytelmästä tuli ajankohtaisempi kuin tekijät osasivat odottaa.

Auschwitzin vuosipäivänä tammikuun lopussa Turussa tahrittiin synagogan seinää. Tampereella mielenosoittajat polttivat Israelin lipun. Turvallisuusasioita on pohdittu.

Minä olen varautunut kaikkeen, henkilökohtaiseen inhottavuuteenkin.

83-vuotias Sella on hyvin tietoinen siitä, että Hitler saattaa olla hänen viimeinen iso roolinsa teatterissa.

Minulla on tunne, että ennen kuin kuolen, täytyy osoittaa, että elämälläni on ollut joku tarkoitus. Haluan tehdä sellaista, josta voin olla ylpeä.

Näistä asioista täytyy muistuttaa. On surullista, että on syntynyt nuoriso, joka ei välttämättä välitä tai tiedä. Se tuntuu julmalta. Yleinen tietämättömyys voi johtaa mihin vaan, se on niin vaarallista.

Näyttelijöille opettiin jo 1940-luvulla, että täytyy rakastaa roolihahmoaan. Tässä olen yrittänyt päästä siitä rakkaudesta yli, ymmärtämiseen.

Jollain lailla ymmärrän häntä, ja siinä se vaara piilee.

Tekijät

TekstiHeli Mansikka
KuvatJani Aarnio