Hyppää sisältöön

Kohuohjaaja Roman Polanskin vaikeudet jatkuvat – Uudet raiskaussyytökset varjostavat ”Ranskan Oscarien” palkintogaalaa

Polanskin uusin elokuva on saanut 12 arvostettua César-ehdokkuutta. Niitä myöntävän akatemian hallitus erosi kohun takia.

Elokuvaohjaaja Roman Polanski palkittiin Zloty Glan -palkinnolla Puolassa 29. marraskuuta 2019. Kuva: Nikoff / AOP

Ranskalaisessa elokuvamaailmassa kuohuu. Maan arvostetuinta elokuva-alan palkintoa myöntäväan akatemian hallitus on eronnut vain kaksi viikkoa ennen palkintogaalaa.

César-palkinnot joutuivat kohun keskelle sen jälkeen kun Oscar-palkitun elokuvaohjaaja Roman Polanskin uusin elokuva Upseeri ja vakooja sai 12 ehdokkuutta.

Kuohunta liittyy Polanskin raiskaussyytteisiin. Polanskin uusin elokuva julkaistiin vain muutama päivä sen jälkeen kun ranskalaisnäyttelijä ja valokuvaaja Valentine Monnier syytti Polanskia raiskauksesta. Monnier'n mukaan raiskaus tapahtui Polanskin lomamökillä Sveitsissä vuonna 1975, jolloin Monnier oli 18-vuotias.

Monnier sanoo, että raiskaus oli niin väkivaltainen, että hän luuli kuolevansa (siirryt toiseen palveluun). Polanski, 86, on kiistänyt syytteen.

César-palkintoseremonia järjestetään 28. helmikuuta 2020. Kuva: Etienne Laurent / EPA

Ranskan oma Oscar

César-palkinto on ranskalaisten oma, Oscar-palkintoa vastaava tunnustus. Oscareihin Polanskilla ei enää ole asiaa, sillä Yhdysvaltain elokuva-akatemia erotti Polanskin vuonna 2018.

Yhdysvallat on vaatinut puolalais-ranskalaisen Polanskin luovuttamista vastaamaan yli 40 vuotta vanhaan raiskaussyytteeseen. Polanski on myöntänyt syyllisyytensä 13-vuotiaan raiskausjutussa Yhdysvalloissa vuonna 1977. Ohjaaja pakeni tuomionsa täytäntöönpanoa maasta vuonna 1978.

Kohu on siivittänyt myös laajempia uudistustoiveita. Keskiviikkona sadat elokuva-alan toimijat, näyttelijät ja ohjaajat julkaisivat avoimen, akatemian toimintaa kritisoivan kirjeen. Heidän mukaansa valta akatemian päätöksissä on pysynyt liian pitkään samoilla tahoilla ja akatemian lähes 5 000-päinen jäsenistö ei saa sananvaltaa akatemian päätöksissä.

Ranskan elokuva-akatemian johtaja Alain Terzian on puolustautunut kiivaasti. Hänen mukaansa César-elokuvainstituution ei tule ”ottaa moraalista kantaa” palkintoja jaettaessa, kertoo uutiskanava France24.

– 1,5 miljoonaa ranskalaista on käynyt katsomassa elokuvan, kysykää heiltä, Terzian vastasi uutistoimisto AFP:n mukaan kun häneltä kysyttiin, ansaitseeko Polanski tunnustuksensa.

Jean Dujardin, Emmanuelle Seigner, Louis Garrel ja Alexandre Desplat Upseeri ja vakooja -elokuvan ensi-illassa Venetsian elokuvajuhlilla 30. elokuuta 2019. Kuva: Laurent Vu / AOP

Polanski pitää kohteluaan ajojahtina

Upseeri ja vakooja -elokuva kertoo juutalaiskapteeni Alfred Dreyfusin oikeusmurhasta 1800-luvun lopulla. Viime kesänä se sai Venetsian elokuvajuhlilla parhaan ohjaajan ja kriitikoiden palkinnot.

Polanski aiheutti tuolloin kohun vertaamalla ”ajojahtiaan” Dreyfusin kokemaan, antisemitistiseen vainoon. Hän myös syytti seksirikoskohuissa maineensa menettänyttä Hollywood-moguli Harvey Weinsteinia ongelmistaan.

Polanskin mukaan Weinstein leimasi hänet lapsiraiskaajaksi, sillä hän halusi estää Polanskia voittamasta Oscaria elokuvasta Pianisti vuonna 2003.

Feministijärjestöt ovat vaatineet Upseerille ja vakoojalle täysboikottia. Heidän mukaansa maan elokuvateollisuus antaa ehdokkuuksien myötä tukensa lakia pakoilevalle raiskaajalle.

– Samalla kun Harvey Weinsteinia uhkaa mahdollinen elinkautinen Yhdysvalloissa, täällä Ranskassa me ylistämme ja tunnustamme lakia pakoilevaa pedofiiliraiskaajaa, sanotaan feministijärjestöjen maanantaina ranskalaislehdistössä julkaistussa avoimessa kirjeessä France24:n (siirryt toiseen palveluun)mukaan.

Roman Polanski sai parhaan ohjaajan César-palkinnon vuonna 2014 elokuvasta La Vénus à la fourrure. Kuva: Ian Langsdon / EPA

Lue myös:

.
.