Häpeä estää poikia kertomasta groomingista – Poikien talon ohjaaja: "Kiristetään sillä, että olet lähetellyt miehelle kuvia"

Pojat häpeävät groomingin uhriksi joutumista niin paljon, etteivät kerro siitä.

Grooming (Seksuaalirikos)
Nuoret käyttävät kännyköitä kauppakeskuksessa.
Grooming on internetissä tapahtuvaa lapsen houkuttelemista seksuaalisiin tarkoituksiin. Kuvituskuva.Marko Väänänen / Yle

Groomingista puhuminen poikien kanssa on vaikeaa.

Oulun poikien talon ohjaaja Matti Rissasen mukaan nuorison keskuudessa grooming puhuttaa kohtalaisen paljon. Sitä pidetään yleisenä ilmiönä ja sitä tapahtuu paljon. Se ymmärretään myös ikävänä ja vakavana asiana.

– Pojat tietävät, että se koskee myös poikia. He tietävät, että aina ei voi todellakaan olla varma, kenen kanssa siellä vastapuolella keskustelee.

Muun muassa uutisointi seksuaalirikoksista on tuonut groomingin esille. Se on internetissä tapahtuvaa lapsen houkuttelemista seksuaalisiin tarkoituksiin. Sosiaalisen median sovellusten lisääntyessä mahdollisuudet lasten ja nuorten houkutteluun ovat lisääntyneet. Tekijä luo nuoreen luottamuksellisen suhteen ja sitä kautta houkuttelee hänet seksuaalisiin tekoihin.

Rissanen kertoo, että pojilla yleinen kuvitelma on, että keskustellaan nuoren naisen kanssa. Sitten kun selviää, että toisessa päässä onkin mies, niin vyyhti onkin aika iso.

– Lasta tai nuorta voidaan kiristää sillä, että kerron lähipiirillesi, että olet lähetellyt miehelle kuvia.

Rissanen toteaakin, että poikien kanssa asiasta on vaikea keskustella. Häpeä on iso, merkittävä osa tapahtumia.

– Siitä poikien talossakin halutaan pitää meteliä, että koskaan se syy ei ole uhrin vaan aina tekijän. Tekijä on se, joka on tehnyt väärin.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi. (siirryt toiseen palveluun)

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)