Pormestarimalli nousi jälleen pinnalle Imatralla – "Keskustelu on hyvä käydä ajoissa ennen nykyisen kaupunginjohtajan eläköitymistä"

Imatran demarit haluaa aloittaa pormestarimallista selvitystyön, johon kuntalaiset otetaan mukaan hyvissä ajoin.

pormestarit
Imatran kaupungintalo
Imatralla keskustelu pormestarimallista on avattu jälleen – nyt Imatran demarien toimesta.Vesa Winberg / Yle

Imatralla on jälleen viritelty keskustelua pormestarimallista.

Aihe ei ole Imatralla uusi, sillä pormestarimallia on ehdottanut Imatralle jo kymmenen vuotta sitten muun muassa entinen kaupunginjohtaja Pertti Lintunen.

Imatran demarit kertoo Facebookissa (siirryt toiseen palveluun), että heidän järjestämänsä kuntalaisten parlamentti kokoontuu lähiaikoina pohtimaan pormestarimallia.

Kuntalaisten parlamentti on nimitys, jota demarit käyttää järjestäessään keskustelutilaisuuksia ajankohtaisista aiheista.

Nyt tavoitteena on jälleen keskustella siitä, olisiko kaupunginjohtajan sijasta pormestarimalli tehokkain vastaamaan Imatran hallinnon tarpeisiin tulevaisuudessa.

Yleensä pormestari toimii kaupunginjohtajana sekä kaupunginhallituksen puheenjohtajana. Pormestari valitaan kaupunginvaltuustosta. Käytännössä etusijalla on suurimman puolueen nimeämä ehdokas.

Suomessa pormestarimalli on käytössä Helsingissä, Tampereella, Pirkkalassa, Tuusulassa ja Puolangalla.

Kuntalaisia kuultava ajoissa

Imatran demarien puheenjohtaja Ilkka Nokelainen sanoo, että keskustelu pormestarimallista on hyvä käydä ajoissa ennen nykyisen kaupunginjohtajan Kai Roslakan eläköitymistä. Ja että asiassa on tärkeää kuulla kuntalaisia.

– Meillä on kuntavaalit vuoden päästä keväällä. Siihen aikaikkunaan pormestarimalli ei ehdi mukaan, eli kyllä siinä mennään pidemmälle, Nokelainen arvelee aikataulusta.

Millainen valmius Imatralla olisi siihen, että pormestari äänestettäisiin suoralla vaalilla eikä niin, että pormestari olisi äänestetyn kaupunginvaltuuston valitsema?

– Tämä on hyvä selvittää muun selvitystyön yhteydessä. Niin kuin sanoin, niin kyllä tässäkin asiassa kannattaa kuunnella kuntalaisia herkällä korvalla. Me olemme olleet vähän tuhmia siinä, ettemme ole kuulleet kuntalaisia isoissa emmekä pienissä asioissa. Muutetaan nyt tapamme, Nokelainen kannustaa.