Puolasta löytyi harvinainen Albert Edelfeltin maalaus

Maria ja lapsi -teos sijaitsee puolalaisessa linnassa Poznanin kaupungin lähellä.

Albert Edelfelt
Albert Edelfeltin maalaus Maria ja lapsi
Marina Catani

Albert Edelfelt maalasi Maria ja lapsi -teoksen Pariisissa vuonna 1895. Teos myytiin samana vuonna, jonka jälkeen se on ollut tuntemattomilla teillä.

Maalaus ei ole koskaan aiemmin ollut esillä Suomessa, mutta 1940-luvulla se luetteloitiin Edelfeltin oman kirjeen perusteella.

Edelfeltiä 1980-luvulta lähtien tutkinut Porvoon museon johtaja Marina Catani pääsi maalauksen jäljille kymmenen vuotta sitten.

Maria ja lapsi -maalaus on sijainnut todennäköisesti aina Poznanin kaupungin lähistöllä sijaitsevassa puolalaisessa linnassa.

Marina Catanin mukaan maalaus päätyi linnaan suoraan Pariisista. Sen hankki taidekeräilijä Aleksander Raczynskin tuolloinen sukulainen.

Symbolismia parhaimmillaan

Catanin mukaan Maria ja lapsi -maalaus edustaa Edelfeltin symbolistista kautta parhaimmillaan. Teoksessa Edelfelt on muun muassa pyrkinyt Rembrandtin kaltaisiin valaistuksellisiin ratkaisuihin.

– Kyseessä on hieno työ, jossa tunteen ilmaisu ja äidinrakkaus tulevat upeasti esille.

Fyysistä maalausta Catani ei ole vielä nähnyt.

– Se on ihmeellisen kaunis maalaus, jonka haluan ehdottomasti nähdä. Otan yhteyttä museoon ja kerron, millaisen aarteen he omistavat, Catani sanoo.

Catanin toiveena on myös saada uskonnollisteemainen maalaus joskus esille Suomeen.

Aiheesta on kertonut Svenska Yle.

Aiheesta voi keskustella lauantaihin kello 22.00:een asti.