Ulkomaista riistalihaa myyty kotimaisena ympäri Suomea – eteläpohjalaisen yrityksen omistaja on vangittu

Sekä Pohjanmaan poliisi että Ruokavirasto tiedottavat epäilyistä. Yrityksen tuotteet on määrätty hävitettäviksi.

elintarvikevalvonta
Hirvenlihaa.
Esimerkiksi esitutkinnan kohteena olevan yrityksen hirvenlihatuotteisiin liittyy useita elintarvikemääräysten vastaisuuksia. Arkistokuva.Jarkko Heikkinen / Yle

Pohjanmaan poliisin Seinäjoen talousrikosyksikkö on aloittanut esitutkinnan (siirryt toiseen palveluun) asiassa, jossa eteläpohjalaisen pienyrityksen epäillään ostaneen, myyneen ja säilyttäneen riistalihatuotteita, joiden alkuperässä ja pakkausmerkinnöissä on huomattavia epäselvyyksiä.

Muun muassa yrityksen hirvenlihatuotteisiin liittyy useita elintarvikemääräysten vastaisuuksia.

Ruokavirasto on tänään määrännyt (siirryt toiseen palveluun) Etelä-Pohjanmaalla toimivan Joupin Meklari Oy:n kaikki lihatuotteet hävitettäväksi. Ruokaviraston mukaan tuotteiden pakkausmerkinnöissä olevien epäselvyyksien vuoksi ei voida varmistua niiden sisällöstä, alkuperästä eikä elintarviketurvallisuudesta.

– Ei voitu varmistua siitä, mitä pakkauksissa oikeasti on, mikä niiden alkuperä on ja miten niitä on käsitelty elintarvikeketjun eri vaiheissa. Emme voineet olla varmoja niiden elintarviketurvallisuudesta, sanoo osastonjohtaja Leena Räsänen Ruokavirastosta.

Päätös yrityksen kaikkien tuotteiden hävittämisestä on Räsäsen mukaan harvinainen.

– Riistanlihaan liittyviä tapauksia meillä ei ole ollut aikaisemmin, tämä on laatuaan ensimmäinen. Enkä muista, että olisi ollut muitakaan tilanteita, missä kaikki tuotteet olisi määrätty hävitettäviksi.

Pohjanmaan poliisin mukaan rikosnimikkeinä ovat törkeä petos, terveysrikos, markkinointirikos ja elintarvikerikkomus. Rikoksista epäillään yrityksen vastuuhenkilöä ja yrityksen työntekijää.

Molemmat epäillyt ovat olleet pidätettyinä ja yrityksen omistaja on vangittu tänään 14. helmikuuta Etelä-Pohjanmaan käräjäoikeudessa todennäköisin syin epäiltynä edellä mainituista teoista.

Pakkausmerkinnät eivät vastaa todellisuutta

Poliisi kertoo, että elintarvikeviranomaisilta saatujen tietojen perusteella yrityksen tiloissa on ollut lupa ainoastaan varastoida pakastettua lihaa. Esitutkinnassa on kuitenkin käynyt ilmi, että yrityksen vuokratiloissa on myös käsitelty ja pakattu riistalihaa. Lihapakkauksiin on laitettu merkintöjä, jotka eivät vastaa todellisuutta riistalajin tai kotimaisuuden osalta.

Poliisin mukaan yritys on kirjanpidon perusteella ostanut tuhansia kiloja ulkomaista riistalihaa ja myynyt sen kotimaisena riistatuotteena. Lihat on myyty pääosin isoille kauppaliikkeille ja ravintoloille ympäri Suomea.

Poliisi toteaa tiedotteessaan, että yrityksen omistajan epäillään saaneen kyseenalaisin keinoin vajaan kolmen vuoden aikana useita kymmeniä tuhansia, jopa yli satatuhatta euroa rikoshyötyä.

Ruokavirasto pyytää hävittämään tuotteet

Ruokaviraston mukaan tuotteita on edelleen myynnissä.

Ruokavirasto on pyytänyt kuntien elintarvikevalvontaviranomaisia varmistumaan yrityksen tuotteiden hävittämisestä niiden ostopaikoissa. Myös kuluttajia pyydetään hävittämään tuotteet asianmukaisesti.

– Jos kuluttaja on ostanut tai hänellä on hallussaan yrityksen tuotteita, pyydämme, että hän joko hävittää ne kotitalousjätteenä itse tai palauttaa ne ostopaikkaan, Leena Räsänen sanoo.

Ruokaviraston tiedossa ei ole, että tuotteista olisi aiheutunut kuluttajille terveysvaaraa.

– Hävittämismääräys on annettu siksi, että ei ole tietoa, mitä tuotteet oikeasti ovat. Tietoomme ei ole tullut, että kuluttajille olisi aiheutunut terveysvaaraa.