Seksivideo kaatoi Macronin puolueen pormestariehdokkaan – videon vuotanut venäläinen halusi paljastaa perhearvoilla ratsastavan tekopyhyyden

Ehdokkaan vetäytyminen on paha takaisku Macronin puolueelle, joka yrittää vankistaa valta-asemaansa paikallistasolla.

Ranskan politiikka
Benjamin Griveaux kädet ristissä.
Julkisuuteen levinnyt seksivideo katkaisi Benjamin Griveaux'n pormestarikampanjan. Kuva on otettu 30. tammikuuta.Ian Langsdon / EPA

Ranskan presidentin Emmanuel Macronin puolue on jäänyt yllättäen ilman ehdokasta Pariisin pormestarivaaleissa vain kuukautta ennen vaaleja. Tasavalta liikkeelle -puolueen ehdokas Benjamin Griveaux ilmoitti perjantaina vetäytyvänsä ehdokkuudesta julkisuuteen vuotaneen seksivideon vuoksi.

Sosiaalisessa mediassa torstaina levinneellä videolla näkyy Griveaux "intiimeissä puuhissa". Griveaux sanoo tehneensä päätöksen ehdokkuudesta luopumisesta perheensä suojelemiseksi.

– Perheeni ei ansaitse tätä. Kenenkään ei koskaan pitäisi joutua tällaisen herjauksen kohteeksi. Perheeni ja minä olemme olleet yli vuoden ajan alhaisten kommenttien, valheiden, huhujen, nimettömien hyökkäysten, varastettujen yksityiskeskustelujen paljastamisen ja tappouhkausten kohteena, Griveaux sanoi.

– Ikään kuin tässä ei olisi ollut tarpeeksi. Eilen saavutettiin uusi taso. Nyt mennään liian pitkälle, hän jatkoi seksivideon julkaisemiseen viitaten.

Oman mausteensa tapaukseen tuo se, että seksivideon julkaisemiseen on sekaantunut venäläinen taiteilija Pjotr Pavlenski.Libération-lehden mukaan (siirryt toiseen palveluun) Ranskassa asuva Pavlenski väittää saaneensa videon henkilöltä, jolla on ollut suhde Griveaux'n kanssa. Motiivikseen videon vuotamiselle Pavlenski sanoo halunsa paljastaa perhearvoilla ratsastavan Griveaux'n tekopyhyys.

Poliitikot tuomitsevat vuodon

Yksityisen videon vuotaminen julkisuuteen on tuomittu Ranskassa laajalla rintamalla. Muun muassa useat kilpailevien puolueiden poliitikot ovat varoittaneet, että tapaus saattaa osaltaan vaikuttaa siihen, etteivät ihmiset halua enää asettua ehdokkaiksi.

Macronin läheisen liittolaisen Griveaux'n vetäytyminen on tyrmäävä takaisku Tasavalta liikkeelle -puolueen toiveelle vankistaa asemaansa paikallistasolla.

Le Figaro -lehden mielipidetiedustelun mukaan (siirryt toiseen palveluun) Griveaux'ta olisi kannattanut 16 prosenttia äänestäjistä. Eniten kannatusta on istuvalla kaupunginjohtajalla, sosialistien Anne Hidalgolla, jota tukee 23 prosenttia äänestäjistä. Keskustaoikeistolaisen Tasavaltalaiset-puolueen Rachida Datin kannatus on 20 prosenttia.

Pormestarivaalit järjestetään 15.–22. maaliskuuta. Toistaiseksi on epävarmaa, yrittääkö Macronin puolue löytää uuden pormestariehdokkaan pika-aikataululla.

Lue myös:

Ranskan Emmanuel Macronin kausi on puolivälissä – Mitä uudistaja on saanut aikaan?

Macron aikoo lisätä alueiden valtaa Ranskassa ja pienentää tuloveroja – Yle seurasi lehdistötilaisuutta

Ranskan presidentin pohjamudissa madellut suosio kasvaa hitaasti keltaliivien mielenosoitusinnon laimentuessa

Lähteet: AFP, Reuters, AP