1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Seinäjoki

Avi perustelee hoivakodin toiminnan keskeyttämistä Seinäjoella: tilanne oli hallitsematon, vuorossa oli yleensä vain yksi työntekijä ja hoitajat pelkäsivät olla töissä

Lääkkeitä oli säilytetty lukottomassa jääkaapissa perunakattiloiden vieressä tai jopa tyhjässä limupullossa. Hoitajat kertoivat nähneensä lääkärin hoitokodissa viimeksi syksyllä.

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto siirsi hoivakoti Kissanpäivien toiminnan Seinäjoen kaupungin vastuulle toistaiseksi. Kuva: Merja Siirilä / Yle

Seinäjokelaisen hoivakoti Kissanpäivien toiminta on siirretty (siirryt toiseen palveluun) Seinäjoen kaupungin vastuulle. Ennen toiminnan siirtämistä kaupungille yksikön toiminnassa oli paljastunut suuria ongelmia, henkilökuntaa oli liian vähän ja lääkehuollossa oli puutteita.

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston ylitarkastaja Päivi Ahvenus kertoo, että työvuorossa oli pääasiassa yksi työntekijä kerrallaan. Sillä pystyttiin tekemään perushoito, mutta ei takaamaan palvelun laatua, ei edes asukkaiden ulkoilua. Tupakalle saattoi päästä ulko-oven viereen.

Hoitokodissa oli virallinen lupa 21 vanhuksen tehostettuun asumiseen, mutta asukkaista vain yksi täytti kriteerit ja muut olivat pääasiassa päihdekuntoutujia.

Osa asukkaista oli aggressiivisia ja työturvallisuus oli vaarantunut. Hoitokodista oli useita väkivaltailmoituksia, joiden mukaan hoitajia oli löyty, raavittu tai potkittu.

– Hoitajat pelkäsivät olla töissä. Kun vuorossa oli vain yksi työntekijä, tilanne oli hallitsematon.

Aluehallintoviraston tammikuun käynnin jälkeen henkilökuntaa oli lisätty hoivakotiin, mutta ei riittävästi.

Lue seuraavaksi: Päihdeongelmaisten hoivakodin toiminta on keskeytetty Seinäjoella – vakavia puutteita lääkehuollossa ja henkilöstömitoituksessa

Lääkekaapit eivät olleet lukossa

Riittämättömän hoitajamäärän lisäksi hoivakodin lääkkeiden jakamisessa ja säilytyksessä oli isoja ongelmia. Muun muassa keskushermostoon vaikuttavia lääkkeitä oli säilytetty puutteellisesti ja seurantakortteja puuttui.

– Kaapit eivät ole olleet lukossa ja kuka tahansa pääsi ottamaan omia tai muiden lääkkeitä. Lääkkeitä oli lainattu toisille asukkaille ihan tarkoituksellisesti ristiin. Hävittäminen oli myös hoidettu epäasianmukaisesti, siellä oli tyhjä limupullo täynnä lääkkeitä, sen sai auki korkin kiertämällä, Päivi Ahvenus sanoo.

Insuliineja oli säilytetty ruokatarvikkeiden joukossa.

– Pitäisi olla omat lääkejääkaapit, eikä säilyttää niitä siellä perunakattiloiden vieressä.

Lääkehuollon puutteista ei Ahvenuksen mukaan ole aiheutunut vaaratilanteita.

– Vaikka tokihan on vaara, jos insuliinia saa liikaa, kuten oli tapahtunut.

Hoivakodin lääkärikäynnit olivat epäselviä. Omistaja kertoi toisin kuin hoitajat, jotka sanoivat nähneensä hoivakodissa lääkärin viimeksi syksyllä.

– Siitäkään ei löytynyt mitään kirjausta. Omistaja kertoi lääkärin käyneen pari viikkoa sitten.

Henkilökunta ja läheiset tyytyväisiä

Hoitokodin toiminnan keskeyttäminen on hyvin poikkeuksellinen tilanne.

– Omistaja ei tunnistanut hoivakodin ongelmia tai vähätteli niitä. Silloin ei ole todennäköistä, että ongelmia korjataan omatoimisesti, Ahvenus sanoo.

Kissanpäivien toiminta siirtyi toistaiseksi Seinäjoen kaupungille. Kaupunki on lisännyt hoitajia ja lääkehuoltoa parannetaan ensimmäisenä.

– Hoivakodin hoitajat ovat hyvin huojentuneita, että parannusta on tulossa. Myös läheiset ovat olleet tyytyväisiä. Osa on kertonut huomanneensa puutteita aiemmin.

Omistajaa ei ole tavoitettu kommentoimaan tilannetta.

Korjattu: 14.2.2020 kello 14.49 Muutettu Päivi Ahvenuksen titteli ylitarkastajaksi.