Hyppää sisältöön

Pielavedellä suomenlapinkoirakenneliä pitänyt nainen tuomittiin ehdolliseen vankeuteen eläinsuojelurikoksesta – eläintenpitokieltoa 4 vuotta

Syyttäjän arvion mukaan naisella oli omistuksessaan 60–80 koiraa.

Suomenlapinkoira on suosittu seura- ja harrastuskoira. Kuvan koira ei liity tapaukseen. Kuva: Susanna Pekkarinen / Yle

Pielavedellä suomenlapinkoirakenneliä pitänyt nainen on tuomittu 70 päivän ehdolliseen vankeusrangaistukseen. Pohjois-Savon käräjäoikeuden mukaan nainen on syyllistynyt eläinsuojelurikokseen.

Koska naista ei ole aiemmin tuomittu vastaavanlaisesta teosta, pitää käräjäoikeus neljän vuoden määräaikaista eläintenpitokieltoa riittävänä. Kielto koskee kaikkia eläimiä.

Nainen menettää eläintenpitokiellon vuoksi omistamansa ja hänen hoidossaan olleet koirat valtiolle. Hän joutuu maksamaan valtiolle 80 euron rikosuhrimaksun sekä 153,94 euron todistelukustannukset.

Pohjois-Savon käräjäoikeuden mukaan nainen aiheutti koirille tarpeetonta kärsimystä, kipua ja tuskaa. Naisen menettely oli vähintäänkin törkeän huolimatonta.

Tuomio ei ole vielä lainvoimainen. Nainen kiisti oikeudessa syytteet.

Valokuva kuolleista koirista hätkähdytti somessa

Syyttäjän arvion mukaan naisella oli omistuksessaan 60–80 koiraa. Koirilla ei ollut riittävästi ravintoa ja ne olivat laihoja, aliravittuja ja lihasköyhiä.

Eläimet olivat myös likaisia, takkuisia ja niiden turkin alusvilla oli täysin huopunutta. Osalla koirista oli loistartuntoja ja syyhyä.

Koiria pidettiin tarhoissa, joiden pohja oli liejuinen. Kaikilla koirilla ei ollut säänsuojaa tai makuualustoja. Koirat tappelivat, eikä niiden hyökkäyksiä toisiaan kohtaan estetty.

Koirien pitotavat Pielavedellä tulivat julkisuuteen, kun Suomen eläinsuojeluyhdistyksen vapaaehtoinen eläinsuojeluneuvoja Minna Pellinen kävi tilalla viranomaisapuna. Eläinlääkärin käynti johti useiden huonokuntoisten koirien lopettamiseen.

Pellinen jakoi sosiaalisessa mediassa valokuvan mustista jätesäkeistä, joissa oli lopetettuja koiria.

Ongelmat jatkuneet vuosia

Suomen Kennelliiton jalostustietojärjestelmän mukaan nainen kasvatti vuosina 1980–2017 yhteensä 660 koiraa. Kennelliitto (siirryt toiseen palveluun) erotti naisen jäsenyydestään määräajaksi 2018–2023. Liitto perustelee päätöstään pitkään jatkuneilla eläinsuojeluongelmilla.

Liitosta erotettu nainen ei saa määräaikana rekisteröidä pentuja, eikä toimia Kennelliiton tuomarina.

Naisen luo tehtiin eläinsuojelutarkastus jo vuonna 2006, kun kennel sijaitsi Pohjois-Pohjanmaalla Kärsämäellä (Kaleva) (siirryt toiseen palveluun). Koiria löytyi tuolloin 70. Osa koirista jouduttiin lopettamaan ja naista ohjeistettiin vähentämään niiden määrää.

Nainen sai 80 päiväsakon suuruisen rangaistuksen, josta tuli hänen tuloillaan 480 euroa. Hän ei saanut eläintenpitokieltoa, sillä koirien määrä väheni hetkellisesti ja jäljelle jääneiden koirien hoito koheni.

Sen jälkeen kennel siirtyi Satakuntaan Siikaisiin, missä eläinsuojeluvalvontakäynnit jatkuivat.

Suomen Kennelliiton Koiramme-lehdessä (4/2018) kirjoitetaan, että Lounais-Suomen aluehallintovirasto teki Siikaisten kenneliin tarkastuskäynnin keväällä 2017. Aikuisia koiria oli edelleen noin 70. Niiden lisäksi aidatulla pihalla juoksi 9 pentua.

Pentuja löytyi lisää sisätiloista. Talo oli huonokuntoinen ja sen sisäkatto oli osin painunut. Lattioilla oli runsaasti ulosteita ja virtsaa.

Kennel muutti Pielavedelle vielä saman vuoden aikana.

Lue myös:

.
.