1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. järjestäytynyt rikollisuus

Ison Cannonball-huumejutun päätekijän tuomio koveni hovioikeudessa

Tuomitulla oli keskeinen rooli Cannonball-moottoripyöräjengin Heinolan ja Hämeenlinnan kerhoissa tehtyjen rikosten suunnittelussa.

Sekä käräjäoikeus että hovioikeus ovat käyttäneet ison rikosvyyhdin käsittelyyn paljon aikaa. Kuva: Emilia Malin / Yle

Itä-Suomen hovioikeus on koventanut Heinolan ja Hämeenlinnan amfetamiinikauppajutun päätekijän tuomiota. Hovioikeus korotti vankeusrangaistuksen pituudeksi kymmenen vuotta, kun Päijät-Hämeen käräjäoikeus oli tuominnut miehen kahdeksan vuoden ja kymmenen kuukauden vankeuteen.

Hovioikeuden mukaan tuomitulla oli keskeinen rooli Cannonball-moottoripyöräjengissä Heinolan ja Hämeenlinnan kerhoissa tehtyjen rikosten suunnittelussa.

Rikokset tapahtuivat kesästä 2016 kesään 2017 ulottuvalla ajanjaksolla Hämeenlinnan, Heinolan ja Janakkalan seuduilla.

Oikeuden mukaan Cannonballin Heinolan-osastoon kuuluva jäsen luovutti 12 kiloa amfetamiinia Cannonballin Hämeenlinnan-osaston kokelasjäsenelle toukokuussa 2017. Sen jälkeen Cannonballin johtoon kuuluvat kaksikko järjesti ja johti huumeiden myymistä ja levittämistä edelleen.

Muita cannonballilaisia tuomittiin useiden vuosien vankeusrangaistuksiin. Lisäksi jutussa jaettiin lyhyempiä vankeustuomioita, ehdollisia tuomioita ja sakkoja erilaisista huumausaine-, väkivalta- ja aserikoksista.

Kokelas suorittaa tuomionsa eristyksissä

Keskusrikospoliisin järjestäytyneen rikollisuuden asiantuntija kertoi viime vuonna käräjillä, että kesällä 2017 uudelleen järjestäytyneessä Cannonball Finlandissa on noin 200 jäsentä.

Asiantuntijan mukaan ryhmän pääasiallisena tarkoituksena on rikosten tekeminen taloudellisen hyödyn saamiseksi. Tyypillisimpiä rikoslajeja ovat huumausainekauppa, velan perintä ja kiristysrikokset.

Asiantuntijan mukaan ryhmä toimii hierarkisesti, ja esimerkiksi kokelasjäsenet ovat ryhmän johdon käskyvallassa. Nyt hovituomion saaneessa jutussa oli olennaisessa roolissa jengin kokelasjäsen, jonka avulla poliisi pääsi rikosten jäljille.

Mies selvitti oikeuden mukaan yksityiskohtaisesti oman rikoksensa. Ilman hänen apuaan rikoksista ei olisi saatu tietoa ja niiden selvittäminen olisi ollut ilmeisen mahdotonta. Samalla mies vaaransi jopa oman henkensä, oikeus totesi.

Oman turvallisuutensa vuoksi hän tulee suorittamaan koko vankeusaikansa eristyksissä. Sen jälkeenkin on vakava uhka siitä, että hän joutuu koston kohteeksi, tuomiossa sanotaan.

Mies sai käräjillä neljän ja puolen vuoden vankeustuomion törkeistä huumausainerikoksista. Tuomio pysyi hovissa.

Lue myös: Syyte: amfetamiinia levitettiin hämäläisestä ladosta – Cannonball-järjestön toimintaan liittyvä oikeudenkäynti käynnistyi Lahdessa