Lapin matkailuväki Finnairin Kiinan lentojen perumisesta: Harmillista, mutta ymmärrettävää

Finnairin lennot ovat olleet pääreitti Kiinasta Suomeen. Matkailualalla pelätään, että notkahdus voi näkyä kauan.

Finnairilta ei kerrota, kuinka paljon Kiinan-lennoilla on ollut matkustajia. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

Lapin matkailuväki harmittelee Finnairin päätöstä perua Manner-Kiinan lentoja. Finnair kertoi perjantaina aamulla peruvansa lennot Manner-Kiinasta maaliskuun loppupuolelle koronaviruksen takia.

Visit Rovaniemen toimitusjohtaja Sanna Kärkkäinen pitää Finnairin ratkaisua harmillisena, mutta ymmärrettävänä.

– Finnairin lennot ovat olleet pääreitti Kiinasta Suomeen. Monella muullakin lentoyhtiöllä tuntuu olevan sama linja.

Finnair ei kerro, paljonko Kiinan-lennoilla on ollut matkustajia. Kärkkäisen mukaan kiinalaisten matkailusesonki Rovaniemellä on muutenkin loppumassa.

– Kiinalaisten määrässä on meillä piikki tammi-helmikuun vaihteessa, jonka jälkeen maaliskuussa kauppa alkaa jyrkästi laskea, Kärkkäinen sanoo.

Rovaniemellä vierailevista ulkomaiden kansallisuuksista kiinalaisia on eniten.

Kemissä matkailun kasvu jäi haaveeksi

Samansuuntaisia ajatuksia on Inarin-Saariselän Matkailu oy:ssä.

– Alueen asiakkaat ovat pääosin kotimaisia ja muita eurooppalaisia. Kiinalaisia on alle neljä prosenttia koko vuoden yöpymisistä meillä, markkinointijohtaja Marja Kumpuniemi sanoo.

Kemissä kiinalaisten matkailun varaan oli laskettu paljon. Koronaviruksen vuoksi kasvuhaaveet saa nyt lykätä tulevaisuuteen. Kuva: Risto Koskinen / Yle

Kemissä matkailun ennakoitu kasvu jää tältä vuodelta toteutumatta. Esimerkiksi Sampon jäänmurtajaristeilyille oli tälle keväälle ennätysmäärä varauksia, mutta peruutuksia on tullut paljon.

– Sampoa ei ole saatu myytyä täyteen, ollaan puolilla kuormilla ajettu. Aikaisemmin sitä "last minute" -kauppaa oli, kun oli matkailijoita tällä alueella. Nyt niitä on tullut vähemmän verkkokaupasta, puhelimien ja sähköpostien kautta, sanoo Kemin matkailun toimitusjohtaja Susanna Koutonen.

Kiinalaiset ovat olleet suurin Aasiasta Kemissä vieraileva ryhmä ja heidän varaansa oli Koutosen mukaan laskettu paljon.

Visit Rovaniemellä ei ole tietoa siitä, paljonko kiinalaisia on tällä hetkellä Rovaniemellä. Samaa sanotaan Inarin-Saariselän Matkailu oy:stä. Yleinen arvio on, että kiinalaisia olisi Lapissa tällä hetkellä vain vähän.

– On selvää, että määrä on kuitenkin murto-osa siitä, mitä se olisi ilman koronavirusta, Kärkkäinen sanoo.

Lue myös:

Helmi-maaliskuulle notkahdus koronasta

Visit Rovaniemi oy:n toimitusjohtaja Sanna Kärkkäinen arvioi, että koronavirus ja sen aiheuttamat matkustusrajoitukset vaikuttavat matkailutalven lukuihin.

– Helmi-maaliskuulle tulee varmaankin notkahdus eli välttämättä emme pääse talven osalta niin hyvin kasvukäyrälle kuin alkutalvesta odotimme.

Kärkkäinen on parhaillaan Intian Delhissä. Intia on yksi maa, josta Lappiin etsitään lisää matkailijoita paikkaamaan kiinalaisten vähenemistä.

Kemin matkailun toimitusjohtaja Susanna Koutonen pelkää, että koronaviruksen aiheuttama notkahdus näkyy pitkään.

– Enpä usko, että sieltä nyt sitten kauheasti matkoja suunnitellaan, oli sitten kyse kesästä tai ihan loppuvuodestakin. Varmaan vaikutukset on isommat ja pitkälle aikavälille, Koutonen pohtii.