Hyppää sisältöön

Kulttuurirahaston suurtuella rakennetaan Näppäriopisto – tavoitteena saada toiminta valtionavun piiriin

Yli 200 000 euron apuraha antaa aikaa rakentaa opistoa ja valmistautua paremmin uuteen yritykseen saada toiminta valtion säännöllisen tuen piiriin.

Näppäripedagogiikassa lapset ja nuoret laulavat ja soittavat yhdessä iästä ja tasosta riippumatta. Kuva: Raila Paavola / Yle

Suomen Kulttuurirahaston tämän vuoden suurin apuraha menee Kaustiselle. Kansanmusiikki-instituutti sai Näppäritoiminnan kehittämishankkeeseen 215 000 euroa.

Näppäreissä kaikenikäiset ja -tasoiset lapset ja nuoret soittavat ja laulavat yhdessä kansanmusiikkipitoista ohjelmistoa ja varta vasten sävellettyjä näppärilauluja.

Varoilla käynnistetään Näppäriopiston toimintaa, esimerkiksi palkataan soitonopettaja. Opisto voisi tulevaisuudessa hakea valtionosuustunteja. Sitä yritettiin jo viime syksynä, mutta tuloksena oli odotettu hylky,

– Se sai ryhdistäytymään niin, että rupesimme tekemään työtä muodollisten asioiden eteen. Nyt toimintaa voidaan pyörittää 2,5 vuotta ja sinä aikana valmistautua paremmin lisäresurssien hakemiseen, sanoo Näppärien kehittäjä Mauno Järvelä.

Rahapula on ollut jatkuvasti kehittämisen esteenä. Esimerkiksi viime syksynä kansalaisopiston piireihin pyrki niin paljon oppilaita, että osa jouduttiin kokoamaan opetusryhmiin, vaikka soitonopetuksessa tarvitaan myös yksityisopetusta.

Jo 80-luvulla virinnyttä Näppäritoimintaa myös levitetään, Järvelän sanoin työ on "iskuja ja virikkeen viemisiä". Työlle on tarvetta, koska esimerkiksi luokanopettajakoulutus ei anna riittäviä eväitä lasten musiikkikasvatukseen, sanoo Järvelä.

– Yritämme pitää huolta, että perälauta ei vuotaisi, vaan kaikki halukkaat saataisiin soittamaan ja laulamaan, jotka ovat elämän keskeisiä asioita.

LUE MYÖS:

.
.