1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. työtaistelut

Kaupan alan työehtosopimukset hyväksyttiin – kiky-tunnit poistuvat, palkat nousevat etupainotteisesti

Sopu tarkoittaa, että ensi viikolla uhanneet kauppojen lakot peruuntuvat.

työtaistelut
Työntekijä pakkaa verkkokaupasta tilattuja ostoksia Citymarket Eastonissa
Neuvottelutuloksen hyväksyntä tarkoittaa, että Prismoja ja Citymarketeja uhanneet lakot perutaan.Antti Kolppo / Yle

Kaupan alalla on sovittu uusista työehtosopimuksista kahdeksi vuodeksi. Palvelualojen ammattiliitto PAMin ja Kaupan liiton hallinnot hyväksyivät aiemmin saavutetun neuvottelutuloksen perjantaina iltapäivällä.

Uusi sopimus nostaa palkkoja 1.4.2020 alkaen 2,0 prosenttia ja 1.4.2021 alkaen 1,3 prosenttia. Kiky-sopimuksen mukaisista työajanpidennyksistä luovutaan muokkaamalla vuosivapaita, liitot kertovat tiedotteessa.

– Palkankorotusten etupainotteisuus ja kiky-tuntien poistuminen vuosivapaajärjestelmä säilyttäen olivat ne asiat, jotka mahdollistivat sopimuksen hyväksymisen. Lopputulos on parempi kuin lakot, kommentoi PAMin puheenjohtaja Annika Rönni-Sällinen tiedotteessa.

Kaupan liiton työmarkkinajohtaja Anna Lavikkala puolestaan sanoo, että heidän tavoitteensa oli neuvotella sopimus, joka auttaa Suomessa toimivia kauppoja menestymään ja työllistämään parhaalla mahdollisella tavalla.

– Nyt neuvottelutuloksessa saavutettujen joustojen myötä kauppa pystyy vastaamaan aikaisempaa paremmin kiristyvän kilpailun, digitalisaation ja työn murroksen asettamiin haasteisiin, Lavikkala toteaa.

Neuvottelutuloksen hyväksyntä tarkoittaa samalla, että Prismoja ja Citymarketeja uhanneet lakot perutaan.

PAM uhkasi helmikuun alussa aloittaa viikolla kahdeksan lakon, joka sulkisi kaikki Suomen Prisma-tavaratalot kahdeksi päiväksi.

PAM laajensi lakkouhkaansa 7. helmikuuta koskemaan myös K-Citymarketeja ja Keskon varastoja sekä kiinteistöpalvelualaa. Kaavaillut lakot olisivat koskeneet neljää alan yritystä sekä Keskon varastojen ja Citymarketien siivousta.

Aiheesta aiemmin: Kaupan alalle syntyi neuvottelutulos – sovun vahvistaminen iltapäivän kokouksissa peruisi Prismojen ja Citymarketien lakot

Lue seuraavaksi