Yhdelle sakot väkivaltaisesta mellakasta: Vastusti Soldiers of Odin -kulkuetta Tampereella

Kahden osalta syytteet hylättiin.

mielenosoitukset
Poliisiauto.
Kuvituskuva. Marja Väänänen / Yle

Yksi mies tuomittiin väkivaltaisesta mellakasta sakkoihin. Maksettavaa kertyy 300 euroa.

Kahden miehen syytteet hylättiin Pirkanmaan käräjäoikeudessa. Päätös tuli perjantaina.

Väkijoukosta heitetyt esineet eivät osuneet oikeuden mukaan kehenkään siten, että siitä olisi aiheutunut vahinkoa. Tästä syystä sakkorangaistus on oikeuden mukaan riittävä.

Kyse on viime toukokuussa Tampereen keskustassa olleesta Soldiers of Odin -ryhmän mielenosoituksesta ja vastamielenosoituksesta. Kolme vastaryhmässä ollutta miestä sai syytteet Tampereen viime toukokuun tapahtumista. Rikosnimike syytteessä oli väkivaltaisen mellakan johtaminen, mutta lopulta tuomio tuli väkivaltaisesta mellakasta.

Mellakan johtamisen osalta oikeus ei löytänyt näyttöä ja syyte hylättiin.

Sakkoihin tuomittu kiisti oikeudessa syytteet. Hän kertoi keränneensä kiviä kassiinsa, ettei joku muu heittelisi niillä. Oikeus piti tätä väitettä epäuskottavana.

Tuomittu kertoi, että ei ollut kuullut poliisin antavan hajaantumiskäskyä.

Tilanne kärjistyi

Soldiers of Odinin kulkueeseen osallistui noin 80 ihmistä. Kokoontumisesta oli ilmoitettu poliisille. Kulkue liikkui Tampereen keskustan alueella 18. toukokuuta iltapäivällä viiden ja seitsemän välillä.

Poliisi kertoi viime toukokuussa, että kulkueen loppuvaiheessa ulkopuoliset tahot puuttuivat kulkueen liikkumiseen toistuvasti "huutelemalla ja ärsyttämällä". Tilanne kärjistyi Vanhan kirjastotalon puistossa, jossa poliisin mukaan oli kahden ryhmän väkivaltaisen yhteenoton välitön vaara.

– Tilanteessa provosoitiin ja provosoiduttiin. Jonkin verran fyysistä kontaktia eri ryhmien välillä tapahtui. Tällä hetkellä ei ole tiedossa henkilöitä, jotka olisivat loukkaantuneet tapahtumassa, poliisin tiedotteessa kirjoitettiin.

Yhteensä neljä ihmistä otettiin kiinni. Kiinniotetut eivät olleet Soldiers of Odinin jäseniä. Kulkueeseen osallistuneita ei poliisin mukaan epäilty rikoksista.

Tuomio ei ole lainvoimainen eli siitä voi valittaa hovioikeuteen.

Korjaus 14.32 Tuomio tuli väkivaltaisesta mellakasta, ei mellakan johtamisesta.

Lue lisää:

Äärioikeistolainen kulkue sai huutelua niskaansa Tampereella – poliisi tutkii häiritsemistä mellakkana, epäiltynä neljä henkilöä

Poliisi rauhoitti kahinan Soldiers of Odinin kulkueen yhteydessä Tampereella – neljä ihmistä otettiin kiinni

Kolmelle miehelle syytteet väkivaltaisen mellakan johtamisesta Tampereella: Ärsyttivät Soldiers of Odin -kulkuetta