Saimaannorppa tarvitsee imetysrauhan – Metsähallitus: "Älä lähesty kuutteja"

Saimaannorpat ovat tänä keväänä synnyttämässä surkeissa olosuhteissa.

saimaannorppa
Saimenvikar kut på is.
Saimaannorpan kuutti jäällä viime keväänä.EPA

Saimaannorpan lisääntymisen herkin jakso on pian käsillä. Kuuttien mahdollisuudet paranevat merkittävästi, jos ne selviävät helmikuun lopun synnytyksestä ja maaliskuun imetysjaksosta.

Metsähallitus onkin laatinut ohjeet siitä, miten pian synnyttäville norpille taataan imetysrauha.

Ohjeen ydin on peräti yksinkertainen: älä lähesty kuutteja.

Jos kuutin lähelle menee, ja varsinkin jos niihin koskee, emä saattaa hylätä kuutin. Myös molemminpuolinen tautien tarttumisen vaara on Metsähallituksen mukaan olemassa.

Ohjeen tukena on myös laki, joka kieltää saimaannorpan häiritsemisen.

Saimaannorpat synnyttävät kuuttinsa noin parin viikon kuluttua. Pesinnän kannalta tilanne on huonoin kymmeniin vuosiin, ja kuuttien mahdollisuudet selvitä ensimmäisestä keväästään ovat sen vuoksi normaalia heikommat.

– Erittäin leudon talven vuoksi osa kuuteista syntyy avojäälle ja osa pieniin kinoksiin, vaikka apukinoksia on kolattu. Saimaan eteläosissa ei ole pystytty saamaan aikaan apukinoksiakaan, kertoo Metsähallituksen suojelubiologi Jouni Koskela.

Jos kuutti syntyy avojäälle, ennuste on huono. Avojäällekin syntynyt kuutti voi selvitä imetyskauden, jos emä saa hoivata sitä rauhassa. Pesään ja poikaseen kohdistuvat häiriöt taas lisäävät pesäkuolleisuutta.

– Saimaannorpan lisääntymistä voi turvata välttämällä Saimaan jäillä liikkumista etenkin saarten ja luotojen rantojen läheisyydessä ja pitämällä jäänpeittoaikana koirat kytkettynä, sanoo ylitarkastaja Tero Sipilä Metsähallituksesta.

Jos kuutin kuitenkin sattuu havaitsemaan, Metsähallitus pyytää kertomaan havainnoista paitsi heille, myös naapureille, jotteivät nämäkään vahingossa kuuttia häiritsisi.

Saimaannorpan kanta on kasvanut, mutta koostuu edelleen vain noin 400 yksilöstä. Suojelutavoitteena on kasvattaa määrä 530 norppaan vuoteen 2026 mennessä.

Lue myös: Katso kuinka neuvokkaat eläinlääkärit pelastivat kuutit varmalta kuolemalta – asiantuntijat haluavat kuudessa vuodessa yli sata saimaannorppaa lisää

Saimaannorpat saivat kaksitoista keinopesää, tutkijat etsivät suosikkimateriaalia: "Tärkeintä on, että päävuokralainen eli norppa hyväksyy"