Kajaanissa on kova tarve varhaiskasvatuspsykologeille – Koulupsykologi: "Mennään säästöliekillä, jos silläkään"

Psykologeja oli tarkoitus videä päiväkoteihin viime keväänä, mutta kokeilu kaatui heti alkuunsa.

varhaiskasvatus
Ett barn leker vid en bilbana.
Psykologista olisi selvä hyöty esimerkiksi lapsen tarkkaavaisuuspulmien havaitsemisessa. Kuvituskuva. Malin Valtonen / Yle

Kainuun soten koulupsykologipalvelut aloitti viime keväänä yhteistyössä Kajaanin varhaiskasvatuksen toimijoiden kanssa kokeilun, jossa psykologin palveluita vietiin päiväkoteihin. Kokeilu jouduttiin kuitenkin lopettamaan heti alkuunsa, Kainuun soten yt-neuvotteluiden ja säästötoimien takia.

Kainuun sote oli jo rekrytoinut koulupsykologin, jonka oli tarkoitus tehdä myös töitä varhaiskasvatuksen parissa kolmena päivänä viikossa.

– Pääasiassa tämä henkilö olisi ollut varhaiskasvatuksen opettajien konsultatiivisena apuna, mutta oli tarkoitus, että hän olisi kiertänyt myös päiväkotiryhmissä ihan paikanpäällä, koulupsykologi ja tulosyksikköpäällikkö Minna Niemi kertoo.

Niemen mukaan varhaiskasvatuksen psykologeille on kova tarve. Nykyään psykologin palveluita on tarjolla vasta esikoulussa.

– Esimerkiksi tarkkaavaisuuspulmiin tai tunne-elämän ongelmiin tulisi pystyä tarttumaan mahdollisimman varhain.

Vaikka varhaiskasvatuksessa on tukitoimia ja esimerkiksi puhe- ja toimintaterapeutteja ja erityisopettajia, se ei Niemen mukaan vielä riitä.

– Kyllä tässä mennään säästöliekillä, jos silläkään, Minna Niemi toteaa.

Uudesta yrityksestä on ollut puhetta, mutta konkretiaa ei vielä näy.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)