1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Turkishuutokauppa

Kevään turkishuutokauppa siirtyy koronaviruksen takia – "Karmea tilanne suomalaiselle tuottajalle"

Tuottajat tarvitsisivat tulojen lisäksi tietoa turkisten hintatasosta ja siitä, mitä ensi kaudeksi kannattaa tuottaa.

Turkishuutokauppa
Blårävsskinn
Yle/Sofi Nordmyr

Kansainvälinen turkishuutokauppayhtiö Saga Furs siirtää maaliskuun huutokauppaa vajaalla kuukaudella koronaepidemian takia. Suuri osa asiakkaista ei pääse matkustamaan maaliskuussa matkustusrajoitteiden ja lentoyhtiöiden tekemien muutosten takia.

Rannikon Turkistarhaajien puheenjohtaja Arto Isopahkala luonnehtii huutokaupan siirtoa tuottajille katastrofiksi. Tuottajat ovat huolissaan myös siitä, paraneeko koronatilanne muutamassa viikossa.

– Ihan karmea tilanne suomalaiselle tuottajalle. Huono hintataso on jatkunut niin pitkään, että muutenkin eletään kädestä suuhun.

Valtaosa Suomen turkiksista tuotetaan pohjalaismaakunnissa.

Tuottajat tarvitsevat Isopahkalan mukaan jatkuvan tulon uuden kauden aloittamista varten. Nyt heillä ei ole tietoa, millainen hintataso on ja mitä seuraavalla kaudella kannattaisi tuottaa.

Hintataso ja kysyntä jää arvoitukseksi

Minkin hinnan nousua odotetaan, sillä ylituotannon jälkeen tuotanto on kääntynyt laskuun, mikä yleensä ennakoi hinnannousua. Hintojen määrittämiseen tarvitaan kuitenkin kauppaa.

Minkintuottajat ehtivät myös parittaa koko tuotannon ennen myyntiä; yleensä huutokauppa pidetään paritusajan alla, jotta nähdään, mitä seuraavalle kaudelle kannattaa tuottaa ja mille on kysyntää.

Tilanne heijastelee myös esimerkiksi rehusektoriin, sillä ensi kauden raaka-ainetta pitäisi ruveta ostamaan varastoon. Yleensä huutokauppa auttaa määrittämään tarvetta, mutta nyt tilanne seisoo.

Isopahkalan mukaan puhelimet ovatkin soineet jatkuvasti siirtouutisen tultua perjantaina iltapäivällä. Tuottajat olisivat toivoneet verkkohuutokauppaan turvautumista siirtämisen sijasta.

– Luotto lajitteluun on niin luja, että kauppa olisi varmasti käynyt verkossakin, sanoo Isopahkala.

Lue seuraavaksi