Sisäministeri Ohisalo lupaa kaataa poliisien rajayhteistyön esteet – Lapin poliisipäällikkö: "Meillä on yhteinen näky, että raja ei voi olla este"

Sisäministeri Ohisalon mielestä naapuriapua voisi hyödyntää myös poliisin vasteaikojen lyhentämisessä pohjoisessa.

poliisi
Maria Ohisalo sisäministeriön aulassa elokuussa 2019
Sisäministeri Maria Ohisalon mukaan rajayhteistyön tiivistämisellä voitaisiin ehkä osaltaan parantaa myös poliisien vasteaikoja Lapissa.Laura Hyyti / Yle

Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) lupaa, että Suomen ja Ruotsin poliisien rajan ylittävää yhteistyötä koskeva lainsäädäntö laitetaan vihdoin kuntoon. Poliisien yhteispartiointia länsirajalla Lapissa on toivottu pitkään, sillä poliisiresurssit kummankin puolen rajaa ovat rajalliset.

Ohisalon mukaan asiassa päästään nyt suunnitelmista käytäntöön.

– Olen ottanut sen omalle pöydälleni ja sanonut, että eiköhän hoideta kuntoon mahdollisimman pian. Täytyy nyt selvittää Ruotsin päästä mikä siellä on jumittanut asiassa. Meillä sinänsä on valmius toimia hyvin nopeastikin, Ohisalo sanoo.

Ohisalon mukaan poliisiyhteistyön tiivistäminen voisi olla osavastaus pohjoisen pitkiin toimintavasteaikoihin. Lapissa poliisin ehtiminen hälytyspaikalle kestää varsinkin länsirajalla helposti yli puoli tuntia, jopa yli tunnin.

Ohisalon mukaan hallitus odottaa poliisihallitukselta selvitystä toimintavasteajoista.

– Siinä käydään läpi, miten voidaan ylipäätään parantaa sitä, että poliisi on arjessa enemmän läsnä. Se tulee tietysti maksamaan rahaa ja siitä täytyy hallituksen kesken käydä yhdessä keskustelua, että mihin meillä resurssit riittää. Mutta kannattaa hyödyntää myös naapurivaltion yhteistyötä tässä kokonaisuudessa, Ohisalo sanoo.

Ohisalo keskusteli maiden välisestä poliisiyhteistyöstä ja rikostorjunnasta Ruotsin sisäministeri Mikael Dambergin kanssa manaantaina.

Rajayhteistyö toimii esteistä riippumatta

Lapin poliisipäällikön Esa Heikkisen mukaan pitkäjänteinen ja suunnitelmallinen yhteistyö poliisien välillä on ollut rajaesteistä huolimatta tehokasta.

– Lähinnä rikostorjunnan osalta ja erityisesti huumerikostorjunnan osalta ollaan menty eteenpäin. Meillä on yhteisiä operaatioita ja yhteinen näky, että raja ei voi olla este poliisiyhteistoiminnalle, Heikkinen sanoo.

Käytännön rajoitukset ovat liittyneet ennenkaikkea poliisin päivittäistoimintaan ja esimerkiksi partioiden toimintavaltuuksiin rajan yli.

– Toimivaltuudet ovat erilaiset, lainsäädäntö on erilainen, toimintakulttuuri on erilainen ja kun hälytystehtäville mennään, niin tapahtumat voivat eskaloitua ja ihan jopa äärimmäisiä voimakeinoja joudutaan käyttämään. Sen takia ollaan oltu varauksellisia puolin ja toisin, Heikkinen sanoo.

Poliisien yhteispartioinnista on keskusteltu Lapissa jo ainakin vuosikymmenen ajan. Poliisit ovat korostaneet, että koska rikolliset liikkuvat EU:n sisärajan yli, joten viranomaistenkin olisi syytä pystyä tekemään samoin.

Lue myös:

Tanska aloittaa tänään rajatarkastukset Ruotsista saapuville – Haluaa pysäyttää Ruotsista valuvan rikollisuuden

Poliisilaitos laittoi kaupungissa viran auki, mutta yhtään hakemusta ei tullut – uusi hallitus lupaa lisää poliiseja Suomeen ja erityisesti maakuntiin