Vaasan kaupunginhallitus päättää koko henkilöstöä koskevista yt-neuvotteluista

Kaupungin alijäämää on saatu kurottua umpeen, mutta edelleen puuttuu 11 miljoonaa euroa

kuntatalous
Skylt med texten Vaasa - Vasa
Yle/Jonas Mastosalo

Vaasan kaupunginhallitus päättää koko henkilöstöä koskevien yhteistoimintaneuvottelujen aloittamisesta maanantaina 17.2. Lopullinen säästötarve ei ole vielä selvillä, mutta se tarkentuu maaliskuussa.

Lisäksi lautakuntien tammikuun lopussa jättämät käyttösuunnitelmat käsitellään samassa kokouksessa.

Kaupunginjohtaja Tomas Häyryn mukaan kaupungilta puuttuu edelleen noin 11 miljoonaa euroa, jotta se täyttää kuntalain alijäämän kattamisvelvoitteen.

– Käyttösuunnitelmat osoittavat, että tuloksemme on noin kymmenen miljoonaa euroa ylijäämäinen, Häyry kertoo.

Sosiaali- ja terveyslautakunnan sekä kasvatus- ja opetuslautakunnan käyttösuunnitelmat palautetaan lautakunnille, jotka valmistelevat ne uudelleen vastaamaan annettua talousarviota.

Henkilöstön lomautuksilla saataisiin arviolta 1,5 miljoonan euron säästö.

Lopullinen säästötarve maaliskuussa

Häyryn mukaan kaupunginhallitus ottaa kantaa kokonaisuuteen kokouksessaan maaliskuun 16. päivä.

– Silloin on selvillä, päästäänkö talousarvioon ja mikä on yhteistoimintaneuvotteluissa tavoiteltava säästötarve, Häyry kertoo kaupungin tiedotteessa.

Vaasan kaupungin vaikean taloustilanteen taustalla ovat samat vaikeudet kuin Suomen muillakin kunnilla eli valtionosuuksien pitkään jatkunut pienentyminen ja sote-uudistuksen pitkittyminen.

– Vaikka taloutta on tasapainotettu jo pitkään, ovat peruspalvelut meillä edelleen hyvällä tasolla. Olemme kaikki samassa veneessä soutamassa taloutta kuntoon ja kaikkien tavoitteena on tietysti, että asukkaiden palvelut pysyisivät laadukkaina ja mahdollisimman hyvällä tasolla, Häyry sanoo.