Herätys: Voisiko koulu estää rikoskierteen, Lenin elää Moskovan katukuvassa, koronavirus levisi Afrikkaan

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Aamukooste
Helsingin vankila.
"Oot varmaan eka, joka on oikeesti kiinnostunu mun elämästä", sai tutkija kuulla eräältä vankilassa haastattelemaltaan nuorelta.Henrietta Hassinen / Yle

Tutkija meni vankilaan ja kuunteli nuorten vankien tarinointa

Tutkija Tanja Äärelä teki väitöstutkimuksen nuorten vankien koulukokemuksista. Luokanopettajia ja erityisopettajia kouluttava Äärelä katsoo, että kouluissa pitäisi pystyä ottamaan nuoret huomioon nykyistä yksilöllisemmin. Ongelmat tulevat usein myös siitä, että koulun ja kodin toimintatavat ovat liian erilaiset.

Neuvostoliitto ei ole hävinnyt venäläisten arjesta

Mies pitää kuvaa Leninistä kädessään ja punaista lippua.
Lenin-setä asuu yhä Venäjällä.Yuri Kochetkov / EPA

Neuvostoliitto hajosi lähes 30 vuotta sitten, mutta sen symbolit eivät ole kadonneet Venäjältä. Venäläiset kaipaavat Neuvostoliittoa. Lenin-patsaita on eri puolilla Venäjää yhä noin 6 000, myös Stalinia arvostetaan entistä enemmän. Katso kirjeenvaihtaja Erkka Mikkosen mobiilitarina, miten Neuvostoliitto on läsnä moskovalaisten arjessa.

Klo 8.07 korjattu 6000 patsasta Lenin-patsaiksi.

Koronavirus levisi Afrikkaan, Kiinassa yli 2 600 uutta tartuntaa

Hiekkataideteos, jossa lukee englanniksi "Taistele koronavirusta vastaan. Me tuemme Kiinaa".
Intiassa tehdyssä hiekkaveistoksessa luvataan tukea Kiinaa taistelussa koronavirusta vastaan.STR / EPA

Kiinassa on todettu 2 641 uutta koronavirustartuntaa. Lisäksi maan terveysviranomaiset vahvistavat 143 uutta kuolemantapausta. Koronavirus on levinnyt nyt myös Afrikkaan, kun Egyptissä todettiin perjantaina yksi koronavirustartunta.

Juutalainen Seela Sella halusi eläytyä Hitlerin rooliin

Seela Sella Hitler ja Blondi
Seela Sella halusi Hitleriksi.Jani Aarnio / Yle

Tampereen Työväen Teatterissa kantaesitetään keskiviikkona näytelmä Hitler ja Blondi. Hitlerin rooli on kirjoitettu varta vasten Seela Sellalle. Näytelmästä tuli ajankohtaisempi kuin tekijät osasivat odottaa. Mobiilitarina kertoo, miksi 83-vuotias juutalainen näyttelijä halusi Hitleriksi.

Sataa, sataa, ropisee: räntää, lunta ja vettä

Lauantain sääkartta.
Matti Huutonen / Yle

Lauantain kuluessa Suomeen leviää lännestä lumi- ja räntäsateita, etelässä ja lounaassa sateet ovat pääasiassa vettä. Illan aikana sadealue liikkuu Suomen yli itään ja yöllä sää tilapäisesti poutaantuu suuressa osassa Suomea. Sunnuntaina etelätuuli voimistuu entisestään ja lounaasta saapuu lisää runsaampia sateita.

Lue lisää säästä Ylen sääsivuilta.