Hyppää sisältöön

Äänikirjojen suosio kasvaa, mutta aina kirja ei taivu ääneen luettavaksi – kirjailija Anu Kaaja: Äänikirjat voisivat kehittyä kuunnelmien suuntaan

Anu Kaajan kolmannessa kirjassa visuaalisella ilmaisulla on tärkeä rooli.

Kirjailija Anu Kaaja Puoli seitsemän -ohjelmassa
Kirjailija Anu Kaajan mielestä joissakin äänikirjoissa voisi käyttää tarvittaessa esimerkiksi kuunnelmista tuttuja äänitehosteita tehokeinoina.

Kirjailija Anu Kaajan kolmas kirja Katie-Kate ilmestyi pari viikkoa sitten. Kollaasiromaani kertoo skandinaavitytöstä, joka on herttuatar Catherinen kaksoisolento.

Romaanissa käsitellään myös pornoteollisuuden luomaa naiskuvaa. Kate Middletonin lisäksi tärkeänä hahmona kirjassa on tunnettu brittijulkkis, glamourmalli Katie Price.

Kaaja kertoo visuaalisuuden olevan hänelle tärkeää. Tämä näkyy myös uudessa kirjassa, jossa asioita ilmaistaan myös erilaisilla fonttivalinnoilla ja tekstien kehystyksillä.

Tämän tyyppisen teoksen toteuttaminen äänikirjana voi olla vaikeaa. Kaaja kertoo, ettei päätöstä sen julkaisemisesta äänikirjana olekaan vielä tehty.

– Se vaatisi jo enemmän sellaista kuunnelmatyyppistä. Visuaalisuus on olennainen osa tuota kirjaa, Kaaja pohtii.

Kirjailija Laura Lindstedt herätti vuoden alussa keskustelua Helsingin Sanomissa julkaistulla kirjailijapuheenvuorollaan (siirryt toiseen palveluun), jossa hän totesi, etteivät äänikirjat ole kirjallisuutta sanan varsinaisessa merkityksessä.

Kaaja sanoo suhtautuvansa positiivisesti äänikirjoihin muun muassa siksi, että niiden kautta uudet ihmiset voivat löytää kirjojen pariin.

Hän kuitenkin toivoo, että äänikirjat voisivat kehittyä enemmän kuunnelmien tyyppisiksi teoksiksi.

– Se [äänikirja] on kuitenkin selkeästi erilainen formaatti tekstille. Siihen voisi esimerkiksi ottaa äänitehosteita mukaan. Ja totta kai silloin tarvitaan myös kirjailijan lupa ja hänen vaikutustaan.

Katso koko Puoli seitsemän -lähetys:

Kirjailija Anu Kaaja Puoli seitsemän -ohjelman vieraana.
.
.