Hyppää sisältöön

Kambodžaan rantautuneella risteilijällä ehkä sittenkin koronavirusta – ensimmäinen viruskuolema vahvistettu Euroopassa

Kiinalainen turisti on kuollut Ranskassa koronavirukseen. Kyseessä on neljäs koronaviruskuolema Manner-Kiinan ulkopuolella.

Lentokenttävirkailija päivysti Bangkokin kansainvälisen lentoaseman informaatiotiskillä viime sunnuntaina. Kuva: Mladen Antonov / AFP
Tekijät

Kambodžaan torstaina rantautuneelta risteilijäalukselta poistunut turisti on sairastunut koronavirukseen.

Risteilijällä ollut 83-vuotias amerikkalaisnainen lensi perjantaina Kambodžasta Malesiaan, missä hänellä todettiin koronavirus, kertovat Malesian viranomaiset. Sairastuneen naisen puolisolle tehty koronatesti osoittautui kuitenkin negatiiviseksi.

Amerikkalaisnainen matkusti Malesiaan yhdessä 144 muun matkustajan kanssa, jotka niin ikään olivat olleet risteilijällä.

Malesian viranomaisten mukaan amerikkalaisnainen ja tämän puoliso olivat ainoat lennolle olleet, joilla havaittiin virukseen viittavia oireita.

MS Westerdam -alus käännytettiin kahden viikon ajana useista satamista koronaviruspelkojen vuoksi. Yhtiö vakuutti, ettei laivalta ei ollut löydetty yhtäkään koronavirustapausta.

Lopulta Kambodža antoi laivalle luvan rantautua Sihanoukvillen satamaan maan luoteisosissa.

Ensimmäinen koronaviruskuolema Aasian ulkopuolella

Ranskassa terveysviranomaiset puolestaan kertoivat lauantaina päivällä, että kiinalainen turisti on kuollut maassa koronavirukseen.

Kyseessä on ensimmäinen koronaviruskuolema Aasian ulkopuolella.

Iäkäs kiinalaisturisti oli ollut sairaalassa hoidettavana. Ranskassa on tähän mennessä todettu 11 koronavirustapausta.

– Nyt Euroopassa todettu ja valitettava menehtyminen koronavirusinfektioon ei ole yllättävää, koska tauti voi olla vakava erityisesti iäkkäille ja henkilöille, joilla on perussairauksia, toteaa ylilääkäri Taneli Puumalainen Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta.

Puumalainen korostaa, että epidemia rajautuu edelleen selvästi Manner-Kiinaan, jossa valtaosa tartunnoista todetaan. Matkailuun liittyviä tapauksia ja lyhyitä tartuntaketjuja on todettu noin 25 maassa.

– Suomen tilanne ei ole olennaisesti muuttunut. Tilanne vaatii jatkuvaa seurantaa.

Tähän mennessä Manner-Kiinan ulkopuolella oli todettu vasta kolme kuolemaa, ne ovat olleet Filippiineillä, Hongkongissa ja Japanissa.

Kiinassa koronavirukseen on kuollut maan viranomaisten mukaan yhteensä 1 523 ihmistä ja tartunnan on saanut yhteensä 66 492 ihmistä.

Kuva: Eetu Pietarinen / Yle

Kiina on vakuuttunut siitä, että koronavirusepidemia menee pian ohi, sanoo maan varaulkoministeri Qin Gang. Hänen mukaansa myös viruksen vaikutukset Kiinan talouteen ovat lyhytaikaisia ja ohimeneviä.

Kiinan terveysviranomaisten mukaan maassa on nyt todettu 2 641 uutta koronavirustartuntaa. Lisäksi viranomaiset vahvistavat 143 uutta kuolemantapausta.

Epidemian keskiössä olevassa Hubein maakunnassa todettiin perjantaina 2 420 uutta tartuntaa ja 139 uutta kuolemantapausta.

Manner-Kiinassa koronavirukseen on kuollut yhteensä 1 523 ihmistä ja tartunnan on saanut yhteensä 66 492 ihmistä.

Koronavirus on levinnyt nyt myös Afrikkaan, kun Egyptissä todettiin perjantaina yksi koronavirustartunta, paikalliset viranomaislähteet kertovat. Egyptin terveysministeriön mukaan tartunta oli todettu ulkomaalaisella henkilöllä, joka ei toistaiseksi ole kärsinyt vakavista oireista.

Tartunnan saanut on eristyksissä sairaalahoidossa, terveysministeriö kertoo.

Kiinassa desinfioidaan seteleitä viruksen vuoksi

Kiinassa on koronaviruksen leviämisen estämiseksi ryhdytty desinfioimaan ja varastoimaan käytettyjä seteleitä. Kiinan keskuspankin mukaan pankit käyttävät setelien puhdistamisessa ultraviolettivaloa ja korkeita lämpötiloja.

Käteisrahat pannaan sen jälkeen varastoon viikoksi tai kahdeksi, ennen kuin ne päästetään uudelleen kiertoon.

Keskuspankin varapääjohtaja Fan Yifei ilmoitti, että pankkeja on kehotettu antamaan asiakkailleen uusia seteleitä aina kun se vain on mahdollista.

Yhdysvallat evakuoi kansalaisensa "kelluvasta vankilasta"

Yhdysvallat aikoo evakuoida Japanin Jokohamassa eristyksissä olevalla risteilyaluksella olevat kansalaisensa. Aluksella on noin 380 yhdysvaltalaista.

Diamond Princess on ollut karanteenissa helmikuun alusta lähtien. Aluksella on todettu lähes 300 koronavirustartuntaa.

Karanteenin alkaessa aluksella oli noin 3 700 ihmistä. Tartunnan saaneet ja muut hoitoa tarvitsevat on sittemmin siirretty sairaalahoitoon.

Yhdysvaltalaiset pois hakeva lento lähtee matkaan sunnuntaina, ilmoitti Yhdysvaltojen suurlähetystö Tokiossa. Evakuoidut joutuvat paluunsa jälkeen kahdeksi viikoksi karanteeniin.

– Matkustajat tutkitaan oireiden varalta ja varmistamme, että oireilevat matkustajat saavat tarvittavan hoidon Japanissa, jos he eivät voi nousta lennolle. Jos päätätte olla palaamatta tällä lennolla, pääsette Yhdysvaltoihin vasta myöhemmin, kirjoitti suurlähetystö kirjeessä amerikkalaisille.

Loput alukselle eristetyt matkustajat ja miehistön jäsenet joutuvat jäämään karanteeniin ainakin 19. helmikuuta asti.

Yhdysvalloissa aloitetaan laajat testit koronaviruksen varalta

Yhdysvallat vuorostaan pyrkii rajoittamaan viruksen leviämistä ja aikoo aloittaa flunssaoireista kärsivien testaamisen koronaviruksen varalta, yhdysvaltalaiset terveysviranomaiset kertoivat perjantaina.

Näytteet testataan laboratorioissa Los Angelesissa, San Franciscossa, Seattlessa, Chicagossa ja New Yorkissa.

Yhdysvaltain tartuntatautikeskuksen edustaja Nancy Messonnier sanoo, että mahdollisia viruksen saaneita joudutaan testaamaan useita kertoja kahden viikon aikana siltä varalta, että ensimmäisten testien tulos osoittautuu vääräksi.

Yhdysvalloissa on toistaiseksi todettu yhteensä 15 koronavirustapausta ja karanteenissa on noin 600 ihmistä.

Yhdysvallat on asettanut tilapäisen maahantulokiellon niille ulkomaalaisille, jotka ovat käyneet hiljattain Kiinassa. Kiinasta palaavat Yhdysvaltain kansalaiset puolestaan voivat joutua karanteeniin.

Kiinan ulkoministeri Wang Yi kommentoi Yhdysvaltain päätöstä uutistoimisto Reutersille ja toivoi, että Yhdysvallat ei rajoita päätöksellään liikaa ihmisten liikkumista ja kaupankäyntiä. Wang sanoi samalla, että joissain maissa on ylireagoitu koronavirusepidemiaan, mutta myönsi epidemian olevan yhä haaste Kiinalle.

Juttua on täydennetty klo 16.49 ylilääkäri Taneli Puumalaisen kommenteilla.

Aiheesta lisää: