1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Syyria

Kylmä sää ja lumisade piinaavat Syyriassa pakenevia – Siirtolaisuusjärjestö: Kymmenettuhannet joutuvat nukkumaan ulkona

Tilanne on yksi pahimmista yhdeksänvuotisen sodan aikana.

Syyria
Syyrialaisia pakolaisia autojen kyydissä Aleppon alueella.
Syyrialaisia pakolaisia pakenemassa Aleppon alueelta kohti Turkin rajaa.Rami al Sayed / AFP / Lehtikuva

Kylmä, nollan tienoilla pyörivä sää ja lumisade koettelevat Luoteis-Syyriasta pakenevia, kertoo Kansainvälinen siirtolaisuusjärjestö IOM (siirryt toiseen palveluun).

Kymmenettuhannet joutuvat nukkumaan ulkona. Järjestö pelkääkin, että useat ihmiset kuolevat kylmien sääolosuhteiden vallitessa. Pelastakaa Lapset -järjestö kertoo tiedotteessa, että lapsia on jo kuollut alueella kylmyyteen.

Lue myös: Al-Holin leiri hautautui lumikinoksiin, naiset viestivät Ylelle: “Täällä on todella kylmää”

YK:n mukaan Idlibin seudulla yli 830 000 ihmistä on joutunut jättämään kotinsa viimeisen parin kuukauden aikana. Neljännesmiljoona on paennut pelkästään neljän viime päivän aikana.

YK:n hätäaputoimisto OCHA arvioi, että noin 60 prosenttia paenneista on lapsia. Monet perheet ovat joutuneet viimeisten kuukausien aikana lähtemään liikkeelle useaan kertaan, Pelastakaa Lapset kertoo.

OCHA:n mukaan ihmiset tarvitsevat kiireellisesti majapaikkoja. Toimisto on kuvannut alueen tilannetta yhdeksi pahimmista yhdeksänvuotisen sisällissodan aikana.

Puolet muualta paenneita

Idlibissä ja viereisen Aleppon alueilla asuu noin kolme miljoonaa ihmistä, joista puolet on jo aiemmin paennut muualta Syyriasta. Nyt, kun Idlibiin hyökätään, pakenemismahdollisuudet ovat rajalliset.

Syyria on Venäjän tuella hyökännyt kiivaasti Idlibiä, viimeistä kapinallisten hallussa olevaa aluetta, vastaan. Syyrian armeija esimerkiksi valtasi lauantaina kapinallisilta strategisesti tärkeän Saraqebin kaupungin.

Lisäksi Turkilla on Idlibissä 12 tarkkailupaikkaa osana Turkin ja Venäjän sopimusta.

Aiheesta lisää:

Turkin uhkaukset Syyrian hallintoa kohtaan kovenevat: Erdogan uhkasi iskeä armeijaa vastaan kaikkialla Syyriassa

Turkin presidentti hermostui sotilaidensa tappamisesta Syyriassa: "Tämä tulee teille kalliiksi"

Yhteenotot Turkin ja Syyrian hallituksen joukkojen välillä kiihtyvät – 700 000 siviiliä paennut väkivaltaisuuksia parissa kuukaudessa

Lähteet: AFP

Lue seuraavaksi