Uusi Atlantilta vyörynyt myrsky sulki koulut ja nosti tulvia Islannissa – Britanniassa peruttu satoja lentoja "Ville Vallattoman" vuoksi

Kyseessä on jo toinen talvimyrsky viikon aikana.

myrskyt
Rakennusmiehet rakentavat tulvaesteitä Mytholmroydissa.
Britannian Mytholmroydissa valmistauduttiin torstaina Dennis-myrskyn tuloon rakentamalla tulvavallia.Adam Vaughan / AOP

Jo toinen talvimyrsky viikon aikana on saapunut Atlantilta Eurooppaan. Ensimmäisenä myrskyn kouriin joutui Islanti, jossa perjantaina suljettiin koulut ja monet liikkeet.

Myrsky on vaikeuttanut islantilaisten elämää myös tänään lauantaina. Tuuli puhaltaa paikoin puuskissa jopa 35–40 metriä sekunnissa, uutisoi Morgunblaðið-lehti (siirryt toiseen palveluun). Teitä on suljettu liikenteeltä vaarallisten olosuhteiden vuoksi.

Reykjavikin kadutkin hiljenivät jo perjantaina ihmisten otettua vakavasti myrskystä annetut varoitukset.

Pahimmin myrsky on koetellut eteläistä Islantia. Myrsky on irrottanut kattoja ja seinärakenteita sekä kaatanut autoja ja asuntovaunuja. Sähköt katkesivat myrskyn saavuttua yli 5 000 kodista ja yrityksestä.

Rannikolla tulvavedet ovat kastelleet useita rakennuksia maan lounaisosassa, uutisoi Iceland Monitor (siirryt toiseen palveluun).

Kovin perjantaina mitattu tuulenpuuska oli Morgunblaðiðin Islannin ilmatieteen laitokselta saamien tietojen mukaan (siirryt toiseen palveluun) 71 metriä sekunnissa, mikä lähestyy jo Islannin kaikkien aikojen ennätystuulenpuuskaa. Se mitattiin tammikuussa 1995 ja oli 74,5 metriä sekunnissa.

Britanniassa jopa kuukauden sademäärä päivässä

Dennis-nimen saanut myrsky runtelee lauantaina Irlantia ja Britanniaa. Britanniassa myrsky on jo saanut medialta lisänimen Dennis the Menace, joka on sarjakuvasankari Ville Vallattoman englanninkielinen nimi. Menace-sana tarkoittaa suomeksi uhkaa tai kiusankappaletta.

Britannian ilmatieteen laitoksen antaman varoituksen mukaan myrskyn vaikutukset ulottuvat käytännössä koko maahan. Varoituskartan perusteella pahimmin myrsky koettelee Britannian lounaisosaa ja jatkaa siitä maan länsirannikkoa pitkin aina pohjoisosaan asti ulottuvaa aluetta.

Britanniassa on jo peruttu satoja lentoja myrskyn vuoksi.

Päivässä vettä saattaa sataa jopa kuukauden sademäärä, uutisoi Sky News -uutiskanava (siirryt toiseen palveluun). Vettä sataa paikoin 120–140 millimetriä ja tuuli voi olla puuskissa 43 metriä sekunnissa, varoittaa Britannian ilmatieteen laitos yleisradioyhtiö BBC:n mukaan (siirryt toiseen palveluun).

Viime viikonloppuna Ciara-nimen saanut myrsky riehui Britanniasta aina Pohjoismaihin ulottuneella alueella. Saksassa myrsky sai nimen Sabine.