Merellä myrskyää kunnolla, maalla kovia puuskia – Atlantin Dennis-myrskyn rippeet rantautuvat Suomeen sunnuntaina

Voimakkaimmillaan tuuli on maanantain vastaisena yönä.

myrskyt
Tuuli yltyy myrskylukemiin
Tuuli yltyy myrskylukemiin

Myräkkää pukkaa huomenna sunnuntaina. Pohjoisessa ajokeli on huono, ja koko maassa sataa.

Mutta sitä ennen yksi huomio autoilijoille vielä tälle päivälle: lumisade tekee ajokelistä huonon maan keskivaiheilla.

Huomenna samalla alueella ei kelivaroituksia ole, sillä Atlantilta saapuvan, Dennis-nimen saaneen myrskyn rippeet koettelevat Suomessa ennemmin rannikkoalueita, Pohjanmaata sekä Lappia. Luvassa on paljon sateita, kovaa tuulta, huonoa tai erittäin huonoa ajokeliä Lappiin sekä merelle voimakasta myrskyä.

Meri myrskyää, mantereella kovia puuskia

Merellä käy huomenna kova aallokko. Tuuli nousee myrskyksi, 25 metriin sekunnissa ja puuskissa jopa 30 metriin sekunnissa.

Laivalla voi vähintäänkin keikuttaa. Vaasan ja Ruotsin Uumajan välillä liikennöiviä lauttoja on jo nyt peruttu sunnuntailta ja maanantailta myrskyn takia, kertoo STT.

Perämerellä meriveden pinta nousee korkealle.

Mantereen puolella tuulenpuuskat voivat ylittää myrskyrajan, 21 metriä sekunnissa, mutta keskituuli ei ole läheskään yhtä korkea. Se on 10–15 metrin luokkaa sekunnissa.

– Ei se järjettömän voimakas myrskypuuska ole, mutta yltää myrskytuulen tilastolliselle rajalle. Ero olisi jo tuntuva, jos puuskan tuulen nopeus ylittäisi 25 metrin sekunnissa, toteaa Ylen meteorologi Matti Huutonen.

Voimakkaimpia tuulenpuuskat ovat maanantain vastaisena yönä.

Sunnuntain varoituskartta.
Matti Huutonen / Yle

Atlantilta saapuva matalapaine tekee säästä lauhan, mutta puuskainen tuuli saa sään tuntumaan kylmemmältä kuin mittarissa näkyvä lukema antaisi ymmärtää.

Lisäksi matalapaine tuo mukanaan runsaat sateet koko Suomen ylle. Etelästä Oulun korkeudelle asti sade tulee vetenä. Siitä pohjoisemmaksi kulkiessa sade muuttuu ensin rännäksi ja pohjoisessa lumeksi. Pellon ja Tornion tuntumassa voi sataa huomenna lunta jopa 20 senttiä.

Ylen meteorologi Matti Huutonen kertoo, että Dennis-myrskyssä erityistä on juuri matalapaineen voimakkuus eli ilmanpaineen lasku hyvin alhaiselle tasolle.

– Sanoisin, että nyt kolkutellaan kaikkien aikojen matalapaineen ennätystä, Huutonen sanoo.

Keskiviikosta alkaa lyhyt poutajakso

Matalapaineen keskus liikkuu Suomen pohjoisrajaa hipoen maanantaina kohti itää, Kuolan niemimaata. Maanantaipäivä tuntuu kylmältä tuulisuuden vuoksi, mutta aurinko saattaa pilkistää. Maanantain ja tiistain väliselle yölle on vielä annettu myrskyvaroituksia merelle.

Tiistai ei oikeastaan juuri poikkea maanantaista, joskin tuulet hieman heikkenevät.

Keskiviikosta perjantaihin saakka on luvassa pieni muutos: poutasäätä, hieman kylmempää ja pakkasöitä etelää myöten, mutta viikonloppuna sää lauhtuu jälleen.

– Tällaista sahailua on koko talvi ollut. Pidempää kuivaa ja kylmää korkeapaineen jaksoa ei ole oikeastaan tullut tänä talvena, Huutonen sanoo.

– No, ehkäpä se saadaan sitten kesällä, Huutonen vitsailee.