Hyppää sisältöön

Etsivätoimisto Henkka ja Kivimutka -elokuvaan etsitään lapsitähtiä – ohjaaja: kuvausten aikaan kannattaa katsoa Lahden taivaalle

Elokuvan lapsinäyttelijät etsitään koekuvausten avulla.

Lahtelaiset Aini ja Ilmari Ryymin tulivat koekuvauksiin. Molempia jännitti, mutta esitykset sujuivat hyvin. He saattavat päätyä valkokankaalle. Kuva: Lauri Rautavuori / Yle

Etsivätoimisto Henkka ja Kivimutka -elokuvan kuvaukset alkavat Lahdessa heinäkuussa. Elokuva kuvataan kokonaan Lahden seudulla, ja kuvaukset kestävät noin puolitoista kuukautta.

Kenestä Henkka, kenestä Kivimutka? Sitä elokuvantekijät parhaillaan aprikoivat. Tulevia valkokangaskasvoja etsitään koekuvauksissa Lahdessa. Ainakin sadat 8–15-vuotiaat jännittivät koe-esiintymistä kauppakeskus Karismassa.

Sisarukset Aini, 9, ja Ilmari Ryymin, 11, pyrkivät leffaan, kumpikin varsin erilaisin ottein. Aini luottaa laulun ja tanssin voimaan, mutta Ilmarilla on muuta mielessä.

– Mä ajattelin kertoa vitsejä. Tänne ei saanut tuoda soitinta, niin ajattellin tehdä mitä tykkään.

Sisaruksilla on jo lavakokemusta esimerkiksi Lahden kaupunginteatterin Sound of Musicista, mistä voi olla hyötyä koekuvauksissakin.

Äiti Eeva Helemaa-Ryymin kertoo, että lastensa esiintymishalu on aina ollut voimakas.

– Arjessakin on aikamoisia show-hetkiä. Meillä tanssitaan, lauletaan ja soitetaan milloin mitäkin.

Kuvauksia Launeella, Kerinkalliossa ja taivaalla

Koekuvauksista valitaan muutama onnekas toiseen vaiheeseen. Elokuvaan haetaan pääroolien näyttelijöitä ja isoa joukkoa avustajia.

Etsivätoimisto Henkka ja Kivimutkan ohjaajat Väinö Weckström (vas.) ja Jarkko Felin katsovat päivän aikana vähintään satoja lyhyitä koe-esiintymisiä. Kuva: Lauri Rautavuori / Yle

Millaisia tyyppejä Henkka ja Kivimutka -leffa sitten kaipaa? Elokuvan ohjaajapari Väinö Weckström ja Jarkko Felin sanovat kiinnittävänsä huomiota erityisesti reippauteen.

– Tässä leffassa tarvitaan myös laulu- ja tanssitaitoa. Haemme erilaisia persoonia. Jos on oikein valloittava oma itsensä, uskon että jatkoon mennään ja valkokankaalla nähdään, Weckström sanoo.

Tekijät halusivat antaa kaikille halukkaille mahdollisuuden päästä elokuvaan, siksi rooleja täytetään koekuvausten avulla.

– Suomessa on useampi roolitustoimisto, mutta jos niistä ei tiedä, ei niihin tajua mennä, Weckström selittää.

Elokuvan ensi-ilta on aikaisintaan ensi vuoden syksyllä. Elokuvaa kuvataan muun muassa Launeen ja Kerinkallion kaupunginosissa.

Väinö Wecström paljastaa, että heinäkuussa alkavien kuvausten aikaan kannattaa tähyillä Lahden taivaalle.

– Elokuun alkupuolella voi olla, että Lahden taivaan valtaa todella moni varjoliidin.

Kirjailija: "Minä vain jännitän ja odotan"

Elokuva perustuu lahtelaiskirjailija Kalle Veirron lasten- ja nuortenkirjoihin. Kirjasarjan ensimmäinen osa ilmestyi 2008, tänä vuonna tulee jo 17. osa.

Kirjailija on kertonut, että hän antaa elokuvantekijöille täyden taiteellisen vapauden, eikä se tunnu edes vaikealta. Veirto kertoo, että idea kirjasarjasta on "pöllitty" hänen lapsiltaan.

– Työstin ympäristöni asioista tarinan ja sitä samaa rataa olen jatkanut. Hyödynnän vapaasti kaikkea, mitä näen ja koen. Väinö ja Jarkko taas voivat hyödyntää sitä mitä näkevät ja löytävät kirjoissani. Parempi niin, että tekevät siitä omansa. Minä vain jännitän ja odotan.

Ennen antautumistaan kirjailijaksi Kalle Veirto työskenteli toimittajana muun muassa Etelä-Suomen Sanomissa. Kuva: Lauri Rautavuori / Yle

Aini ja Ilmari Ryymin osalta odotus ja jännitys ovat ainakin toistaiseksi ohi. Miten koekuvaukset sujuivat?

– Aika hyvin se meni. Helpottunut olo, kun se on nyt ohi, Aini sanoo.

Myös Ilmari on noin 10 sekunnin komediaesitykseensä viileän tyytyväinen.

– Ehdin kertoa toisen vitseistäni. Sain naurut. Sanoivat hyvää päivänjatkoa.