1. yle.fi
  2. Uutiset

USA:n apulaisoikeusministeri Ylelle: Nokia ja Ericsson ainoat vaihtoehdot Huaweille

"Nokia ja Ericsson ovat luotettavia toimittajina ja yrityksinä", sanoo Yhdysvaltain apulaisoikeusministeri John Demers Ylen haastattelussa. 

5G
Yhdysvaltain apulaisoikeusministeri John Demers Ylen haastattelussa.
Yhdysvaltain apulaisoikeusministeri John Demers Ylen haastattelussa. Yle

Yhdysvaltain apulaisoikeusministeri John Demers pitää Nokiaa ja Ericssonia ainoina vaihtoehtoina Huawein 5G-teknologialle.

Yhdysvallat on tuonut esiin useaan otteeseen, että se on valmis tukemaan pohjoismaisia yhtiöitä.

– Keskitymme näihin yhtiöihin. Meitä on syytetty protektionismista. Sanon vain, että emme edes puhu amerikkalaisyrityksistä vaan suomalaisesta ja ruotsalaisesta yrityksestä, totesi Demers Ylelle Münchenin turvallisuuskonferenssissa.

Demers sanoo pitävänsä Nokiaa ja Ericssonia luotettavia toimittajina ja yrityksinä.

– Ne ovat paras vaihtoehto ja saatavilla tällä hetkellä. Konkreettisia suunnitelmia edetä ei kuitenkaan ole juuri nyt, sanoi Demers.

Myös Ylen haastattelema ulkoministeri Pekka Haavisto kertoo, että Nokia ja Ericsson ovat nousseet esille turvallisuuskeskusteluissa.

Haavisto totesi kiinalaisten kysyneen, miksi pelisäännöt muuttuvat kiinalaisten kohdalla, kun toimitaan vapailla markkinoilla.

– Meidän vastauksemme siihen on se, että jos nämä teknologiat sisältävät vakoiluteknologiaa, kasvojentunnistusta tai muuta negatiivista demokratian ja meidän arvojemme kannalta, niin silloin pitää olla valppaana.

"Verkkotoimittajien pääkonttoreiden oltava demokraattisissa maissa"

Kyberturvallisuudesta ja viestintäjärjestelmistä vastaava Yhdysvaltain ulkoministeriön vanhempi virkamies Robert L. Strayer painotti puolestaan Ylelle, että 5G-verkkojen rakentamisessa tarvitaan luottamusta.

– On tärkeää, että 5G-verkkojen toimittajien pääkonttorit ovat demokraattisissa maissa, joissa kunnioitetaan lakia ja joissa on riippumaton oikeuslaitos, Strayer sanoi.

Hänen mukaansa Yhdysvallat ei ole tekemässä päätöksiä, jotka vaikuttaisivat Nokian tai Ericssonin omistussuhteisiin.

Strayer toteaa amerikkalaisten yritysten olevan valmiita tekemään kehitystyötä Nokian ja Ericssonin kanssa.

Yhdysvallat on varoittanut toistuvasti, että Kiina saattaa hyödyntää Huawein laitteita vakoilussa. Yhdysvallat on varoittanut esimerkiksi Britanniaa siitä, että Huawein osallistuminen maan 5G-verkkojen rakentamiseen voi johtaa siihen, ettei tiedustelutietoja enää jaeta brittien kanssa nykyiseen tapaan.

Yhdysvallat on vedonnut myös muihin Euroopan Nato-maihin, etteivät nämä antaisi Huaweille pääsyä 5G-verkkoihinsa.

Lue myös:

Valkoinen talo vahvisti Münchenin turvallisuuskokouksessa: Haluaa tehdä Nokian kanssa yhteistyötä Huawein lyömiseksi

Lue seuraavaksi